Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK Ostrava revitalizují sad v Ostravě – Krásném Poli

Datum: 26.04.2023

Sad-Krasne-Pole

Vodohospodáři pokračují v péči o zvyšování biodiverzity v okolí vodárenských objektů a v areálu vodojemů v ostravské části Krásné Pole začínají pečovat o rozlehlý sad s ovocnými stromy – hrušní, jabloní, ořešáků a třešní. Stromy jsou staré 40 až 50 let a řada z nich je napadena poloparazitickým jmelím. Vodojemy mají celkový objem 37 200 metrů krychlových pitné vody.

„Počítáme se založením květnaté louky na vybraných plochách, ty máme v plánu kosit a biomasu odstraňovat do čtrnácti dní od pokosení, založené květnaté trávníky nebudeme oproti ostatním plochám mulčovat. Stávající dřeviny jsme během doby vegetačního klidu inventarizovali a ošetřili, především jsme zredukovali porosty jmelí, jímž bylo napadeno velké množství stromů. Připravili jsme návrh dosadby ovocných stromů, včetně mapových zákresů. Průběžně chceme k těm již existujícím přidat další hmyzí domky, ptačí budky a plazníky,“ vysvětluje generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Ovoce využijí zaměstnanci nebo externí partner

Firma v současnosti řeší, jak naloží s letošní úrodou. Loni zde byla na ovoce velmi bohatá. „Jednou z možností je, že vyhradíme během sezóny konkrétní dny, kdy umožníme našim zaměstnancům samosběr, aby mohli ovoce dále zpracovat. Další možností je v případě dobré úrody spolupráce s externím partnerem, který by z úrody mohl vyprodukovat mošt, případně marmelády, džemy nebo jiné typy potravin, ty bychom následně využili jako dárkové předměty k propagaci naší práce. Nadále u našich vodárenských areálů v regionu plánujeme tam, kde je to možné, ve spolupráci s místními včelaři umístit včelstva a začít vyrábět vodárenský med,“ říká mluvčí Marek Síbrt. Vodojemy v Krásném Poli mají v regionu klíčovou roli. Pitná voda z nich směřuje například do nejlidnatějšího ostravského obvodu Poruba, na Karvinsko, oblast Bohumína nebo do části Novojičínska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva + 11 =