Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Cena vody v ČR: Převažují mýty nad fakty?

Datum: 30.03.2023

Marek-vystoupeni

S příspěvkem, který se zaměřil na mýty a fakta nejen v oblasti tuzemské cenotvorby vody, vystoupil na konferenci Financování vodárenské infrastruktury mluvčí a manažer vnějších vztahů SmVaK Ostrava Marek Síbrt. 

Úvodem přiblížil roli SmVaK Ostrava v českém vodárenství. Společnost je třetí největší vodárenskou společností v České republice a klíčový dodavatel pitné vody v Moravskoslezském kraji a části Olomouckého kraje, na Přerovsku. V roce 2022 vyrobila 57 milionů kubíků pitné vody. Rozhodující vodárenskou infrastrukturu SmVaK Ostrava vlastní i provozují. V tomto ohledu se jedná o unikátní postavení v naší zemi.

Populismus a neznalost věci

Podle Síbrta koluje ve veřejném prostoru kolem cenotvorby vody spousta mýtů nebo nepravdivých informací. Jako názornou ukázku uvedl regulaci cen. Mylná představa, která je ve veřejném prostoru manipulativně přiživována populismem, je ta, že vodárenské společnosti stanovují ceny svévolně dle svého rozhodnutí, uvedl. Fakt je podle něj ale ten, že se věcně usměrňovaná cena řídí zákonem o cenách, příslušnou vyhláškou a cenovým výměrem ministerstva financí.

Zisk přísně hlídán legislativou

Jako další příklad uvedl regulaci zisku v oboru. I zde se ve veřejném prostoru objevují mylné zprávy, že si vodárenské firmy kalkulují zisk dle svého libovolného zvážení. Legislativa přitom definuje přiměřenou ziskovost a návratnost vloženého kapitálu, což pravidelně kontrolují příslušné státní instituce, upozornil mluvčí SmVaK Ostrava.

Investice společností se soukromým vlastníkem

Dále poukázal na to, že se vodárenské společnosti se soukromým vlastníkem setkávají s mylnými informacemi, že neinvestují prostředky do obnovy infrastruktury a vyvádějí finance ze sektoru. Ve skutečnosti jsou však povinny plnit plán financování obnovy vodohospodářského majetku, což důsledně kontroluje státní správa. S ohledem na přirozený monopol v daném místě spotřeby a roztříštěnost vlastnické struktury je podle Síbrta nezbytná plošná regulace oboru vodárenství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 1 =