Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vzdělávací programy Strom života a Planeta Oxidan opět ve školách

Datum: 15.11.2022

STROM0019

Po dvou letech pandemických omezení se na základní školy znovu vrací interaktivní programy o významu vody pro člověka a přírodu, Strom života a Plaenta Oxidan. Před covidem si získaly obrovskou popularitu a všechny termíny byly obsazeny. Na oblibě neztratily ani teď a až na výjimky jsou opět zarezervovány. Prostřednictvím tiskové zprávy o tom informovaly Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. 

Program Strom života o významu vody pro člověka a přírodu letos vstoupil do osmého školního roku, v roce 2019 se přidala i Planeta Oxidan určená pro nejvyšší ročníky základních škol a první ročníky víceletých gymnázií, která se zaměřuje především na odpovědné nakládání s odpadními vodami a socio-ekonomické aspekty efektivního nakládání s vodními zdroji.

Stromu života se již zúčastnilo přes 5 000 žáků od pátých do sedmých tříd. Planeta Oxidan zase výrazněji akcentuje společenskou odpovědnost při nakládání se zdroji. Díky ní si žáci uvědomí, že rozvoj společnosti není možný bez spolupráce a udržitelného zacházení s vodními zdroji a produkovanou odpadní vodou. U všech her jsou přítomni animátoři.

„Dva školní roky, kdy byly základní školy po většinu času uzavřeny, nám umožnily Strom života aktualizovat tak, aby ještě lépe reflektoval současné problémy týkající se vody a hospodaření s ní. Větší důraz jsme položili na ekologickou oblast a rizika související se znečištěním životního prostředí. Změnili jsme také některé herní mechaniky, aby byl emoční dopad na děti ještě hlubší a odnesly si komplexnější míru poznatků a dovedností. Vše je orámováno také novou grafikou a vizuálními prvky,“ řekl Josef Kundrát ze spolku EduLudus, který obě hry ve spolupráci s odborníky z SmVaK Ostrava vyvinul. Hry také používají metodu Edularp, jedná se o hrání rolí naživo. Silný důraz je kladen na aktivitu každého žáka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 − tři =