Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Prostějov investuje do odvodnění Kolářových sadů

Datum: 26.09.2022

kolarovy-sady-prostejov

Radnice investuje tři miliony do úpravy odvodnění Kolářových sadů v centru města. Díky tomu ročně ušetří zhruba milion korun za odvod balastní vody z podloží městskou kanalizací, která patří vodohospodářské společnosti. Informoval o tom primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).

„Díky projektu už nebudeme muset platit za vypouštění této vody do kanalizační sítě,“ uvedl Rozehnal, podle kterého balastní voda snižuje kapacitu kanalizačního potrubí, zbytečně zatěžuje přečerpávací stanice, zvyšuje objem vody přitékajících do čistírny a ochlazuje a ředí odpadní vody, což snižuje účinnost čistící technologie. Projekt počítá s s vybudováním podzemního rezervoáru, ze kterého bude nashromážděná voda přečerpávána do Mlýnského náhonu. „Rezervoár může také sloužit jako záložní zdroj pro zálivku v parku,“ podotkla primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Původní odvodnění bylo v sadech realizováno při založení parku v roce 1932. „I přes značné stáří je odvodnění této části Kolářových sadů v dobrém stavu,  je funkční a plní svou funkci, ke které bylo v minulosti vybudováno. Odvodnění vede podél hlavní březové aleje a zaúsťuje v nejnižším místě parku do městské jednotné kanalizace. Je však třeba oddělit tyto balastní vody v kanalizaci a odvést je mimo ni,“ dodal náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × tři =