Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Kopidlensko a Sobotecko propojil nový vodovod

Datum: 27.08.2022

val-1-800x350

Ke zlepšení dostupnosti kvalitní pitné vody pro téměř 3 000 obyvatel došlo díky propojení vodárenských infrastruktur na Kopidlensku a Sobotecku. Jedná se o další projekt, kterým vodohospodáři zesilují místa se slabšími nebo méně kvalitními zdroji. Informovala o tom VOS Jičín. 

Obě lokality propojil mezi Staňkovou Lhotou a Rakovem nový vodovod o délce 6 kilometrů, který umožní jejich obousměrné zásobení. Na vrchu Čakan vyrostl nový vodojem. Díky projektu se budou moci na vodovod připojit i další obce v regionu.

Příprava na sucho i možnou havárii

„Kopidlenský skupinový vodovod byl zásoben pouze jedním zdrojem v Batíně, na Sobotecku západně od Jičína jsou silné a kvalitní zdroje v údolí Plakánek, pramen Hrudka a vrt Rašovec, které zásobují celou oblast. Díky projektu jsme obě oblasti propojili novou infastrukturou a vznikl mezi nimi nový vodojem, který slouží jako rezervoár pitné vody a zároveň vyrovnávací místo v případě nerovnoměrné spotřeby. Pokud by nyní nastalo suché léto nebo havárie v jedné oblasti, je možné vodu doplnit do vodojemů z druhé lokality, a naopak,“ uvedl ředitel VOS Richard Smutný. Díky propojení oblastí se na vodovod budou moci připojit v dohledné době další obce. Již je vyprojektované připojení obcí Pševes a Drahoraz na Kopidlensku, kde se čekalo na dokončení stavby.

Větší část nákladů pokryla dotace

„Jsem velice ráda, že projekt propojení vodovodů vznikl. Pro naše město to znamená vybudování náhradního zdroje pitné vody a dále dojde k přivedení kvalitní vody do obcí Pševes a Drahoraz, kde ji musíme nyní ze stávajících zdrojů složitě upravovat. Při dnešních zpřísňujících se normách a zdražování všech komodit to není jednoduchá záležitost. Výstavbou nového připojovacího vodovodu bude problém vyřešen. Jedná se určitě o krok správným směrem, který pomůže mnoha okolním obcím,“ řekla Hana Masáková, starostka Kopidlna a předsedkyně dozorčí rady VOS. Na projekt s odhadovanou cenou 78 milionů získala VOS dotaci ze Státního fondu životního prostředí 41,3 milionu korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osm + 19 =