Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Šumavské putování: Podél kanálu k Antýglu

Datum: 25.08.2022

Vchynice-Tetov-Antýgl-4

Během parného srpnového dopoledne jsme se vypravili přes Staré Srní k horní části kanálu. Než jsme se vydali proti jeho proudu na Antýgl, vyšli jsme lesní cestou k bývalé Hauswaldské kapli založené v roce 1820 a zničené vojsky socialistického Československa v padesátých letech minulého století.

Před patnácti lety se podařily obnovit základy kaple, a především pramen. Studánka, do níž je vedena voda trubkou z několik zdrojů je samozřejmě kouzelná. Chromí, zranění a slepí lidé ke studánce přicházeli, aby po modlitbách k Panně Marii odcházeli uzdraveni. Právě jako výraz vděku zde byla vybudována kaple. Její kapacita postupně přestávala stačit a poslední zvětšená verze svatostánku pocházela z roku 1902.

Při četbě nás na místě zaujala jedna z pověstí. Dvě selky sem přišly sekat trávu, když se z lesa vyřítil medvěd. ženy se začaly modlit k Panně Marii, ochromené i ohromené zvíře zakňučelo a bolestně uteklo do lesa. Berte, nebo nechejte být.
Voda z lesa směřuje po dřevěných tesaných vantorkách uložených na bludných balvanech představujících korálky na růženci. Voda v závěru dopadá na skleněný blok s otiskem spojených dlaní, který vytvořila Vladimíra Tesařová z Dobré Vody.

Odcházíme z nádherného místa s historií plnou víry, naděje, ale i devastace a obnovy na rozcestí Pod Kostelným vrchem. Vyrážíme proti proudu kanálu, který vede po vrstevnici po jeho obvodu. Po třech kilometrech přicházíme na rozcestí Hakešická cesta. Modrá značka by nás dovedla k Oblíku a Poledníku, my zůstáváme na zelené a pokračujeme další čtyři kilometry podél kanálu až k mostu u Antýglu, kde se poprvé setkáváme s Vydrou. Po proudu řeky se dá vyrazit dolů k Čeňkově pile, my před tím navštěvujeme kemp na Antýglu a necháváme odpočinou nohy v chladivé horské vodě.

Samotný bývalý královský dvorec, který je souborem roubených a zděných stavení se zvoničkou a kapličkou je krásným místem a typickým příkladem stavebních celků daného typu. Antýgl se prvně připomíná v roce 1500, v roce 1523 zde byla založena vůbec první sklářská huť. Sklárna zanikla v roce 1818 a objekt dále fungoval jako selský statek s kovárnou. Po roce 1859 zde začal fungovat ubytovací hostinec, autokemp byl zřízen v roce 1965.

Samotný Vchynicko-Tetovský kanál byl vybudován zhruba dva kilometry nad Antýglem u hradlového mostu v lokalitě Rechle. Ale o tom až příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + 9 =