Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

100 milionů pro České Švýcarsko

Datum: 23.08.2022

Hrensko-Cropped

Rozsáhlý požár zničil část území Národního parku České Švýcarsko, vážně zasaženy byly i některé obce. Ministerstvo životního prostředí proto se Státním fondem životního prostředí ČR připravilo speciální dotační výzvu, která pomůže s obnovou infrastruktury i likvidací škod a zároveň podpoří preventivní opatření pro obce, aby se na podobné katastrofy mohly lépe připravit.

„Škody napáchané nejrozsáhlejším požárem, který se v Česku rozhořel 24. července, jsou opravdu velké. Už při první návštěvě Českého Švýcarska jsem slíbila, že uděláme maximum a najdeme finance, abychom parku i postiženým obcím s odstraněním následků požáru pomohli. Výzvu jsme s obcemi, i národním parkem intenzivně komunikovali, takže cílí opravdu tam, kde je aktuálně pomoc nejvíce potřeba,“ řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Peníze pomohou obnovit komunikace, cesty, zdroje pitné vody, i poškozenou odpadovou infrastrukturu, jako jsou kontejnery či sběrné nádoby. Dotace také zamíří na zajištění skal, kterým v důsledku vysokých teplot způsobených požárem hrozí řícení. Obce rovněž mohou dát dohromady veřejně přístupná místa včetně založení nové zeleně.

„Také zafinancujeme odstranění požárem poškozených lesních porostů v blízkosti katastrů obcí. Obce mohou také získat peníze na likvidaci odpadu, který se nahromadil v souvislosti s požárem. Zaměříme se i na prevenci, takže obcím a městům na území národního parku poskytneme finance na preventivní opatření, konkrétně na zkapacitnění vodních nádrží, budování nových vodních ploch, posílení vodovodních řadů nebo osazení hydrantů. Musíme obce na podobné scénáře lépe připravit, to je bez diskuze,“ sdělila Hubáčková.

O prostředky mohou žádat všechny obce a města, která svým katastrem zasahují do území NP České Švýcarsko, dále pak Správa Národního parku České Švýcarsko a Ústecký kraj. Podpora bude až 100procentní. „Dotace budeme vyplácet zálohově, tedy dopředu a následně se vyúčtují podle skutečných nákladů. Maximální výše podpory na jeden projekt může být až 15 milionů korun. Příjem žádostí spustíme už 1. září a potrvá do konce října letošního roku, nejpozději však do vyčerpání alokace,“ doplnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − dva =