Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vřetenová čerpadla jsou spolehlivým a úsporným řešením do velkých hloubek

Datum: 05.08.2022

Kalove vretenove cerpadlo PUMPA black line Morava Classic je idealni do tlakove kanalizace

Pokud plánujete stavbu nebo rekonstrukci rodinného domu, jste v určitém okamžiku postaveni před otázku, jak zajistit zásobování domácnosti vodou. Pro čerpání vody z kopaných a vrtaných studní můžete použít odstředivé nebo vřetenové čerpadlo. Právě vřetenová čerpadla mají dlouholetou tradici výroby v ČR a při použití moderní koncepce motoru jsou mnohem úspornější než v minulosti. Díky tomu a dalším výhodám mohou být zajímavou volbou pro mnoho domácností.

Hlavní výhodou vřetenového čerpadla je jeho schopnost čerpat vodu i z velkých hloubek s velkým převýšením, kdy si poradí i s několika desítkami metrů. „Na vřetenových čerpadlech oceňují zákazníci jejich vysokou spolehlivost, jednoduchou instalaci a údržbu i dostupnost náhradních dílů,“ shrnuje výhody vřetenových čerpadel Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, jež se prodejem, servisem a montáží vodních čerpadel i jímek zabývá více než 30 let. Dalším plusem je ekonomický provoz, kdy oproti tradičním vřetenovým čerpadlům s podobnou charakteristikou a konstrukcí nabízejí čerpadla značek P-CH nebo Pumpa až 50% úsporu energie při stejných výkonech.

Vřetenová čerpadla lze tedy použít samostatně nebo jako základ domácí vodárny s automatickým provozem. Toto řešení umožní komfortní a bezúdržbové využívání vlastního vodního zdroje. Vřetenové čerpadlo se také rovněž hodí na zavlažování, přečerpávání do zásobníků i jako čerpadlo do tlakové kanalizace.

Zásobování domu vodou

Nejčastějším řešením, se kterým se setkáte, je vřetenové čerpadlo pro čerpání vody z hloubky větší než osm metrů, které je součástí domácí vodárny. Tu tvoří sestava zahrnující čerpadlo, ochranu před suchoběhem, zpětný ventil a pěticestnou armaturu, na které je našroubována tlaková nádoba, manometr a tlakový spínač.

Jak to funguje?

Když v soustavě dojde k poklesu tlaku pod určitou hodnotu (tzv. zapínací tlak), tlakový spínač automaticky sepne čerpadlo a vypne ho při dosažení tzv. vypínacího tlaku. Spínací zařízení zabraňuje čerpadlu pracovat v momentě, kdy je ve studni málo vody a hrozilo by poškození čerpadla při chodu „nasucho“.

Ideální pro tlakové kanalizace

Ve stejném domě, ale v jiné roli se s vřetenovým čerpadlem můžete setkat také v tlakové kanalizaci. Ta se používá tam, kde je nutné překonat výškové rozdíly a nelze využít gravitační kanalizaci. Čerpadla se osazují do tzv. čerpacích jímek, což jsou plně vybavené malé čerpací stanice pro odpadní vody. Při instalaci čerpací stanice je nutné zajistit její ochranu proti zpětnému toku čerpané kapaliny a pro servisní zásah také instalovat na výtlačné potrubí uzavírací armaturu.

Jak vybrat správně a chytře?

Typ čerpadla je nutné zvolit podle velikosti vrtu, kdy doporučený rozdíl mezi stěnou vrtu a čerpadlem je minimálně 30 mm. Následně určíte, jaký budete potřebovat průtok. Ten se odvíjí od počtu odběrných míst a osob v domácnosti. Obecně pro středně velký rodinný dům se třemi až pěti osobami počítejte se jmenovitým průtokem 2–2,9 m3/hod., tedy 33,3–48,3 l/min. V potaz je nutné vzít celkovou dopravní výšku, která je součtem tří hodnot – tlaku v metrech v nejvýše umístěném odběrném místě, statické výšky od hladiny vody po nejvýše položené odběrné místo a tlakové ztráty v potrubí a armaturách. Výsledné hodnoty průtoku a výtlaku zanesete na hydraulické křivky čerpadel a jejich průnikem získáte tzv. pracovní bod čerpadla, který ukáže, jaké čerpadlo je pro vaši aplikaci optimální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × čtyři =