Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

K Plačtivé skále podél toku Zdobnice

Datum: 12.06.2022

Zdobnice-4

Řeka Zdobnice v Orlických horách byla v uplynulých letech zmiňována mimo jiné v souvislosti s plánem vybudovat na ní u obce Pěčín nádrž, která by měla řešit problematiku sucha a stabilitu zásobování pitnou vodou ve východních Čechách. Z plánů nakonec sešlo také s ohledem na cennost a přírodní hodnotu dané oblasti.

Dva kilometry nad Pěčínem přijímá Zdobnice vody Říčky, která sem směřuje Julinčiným údolím od Říček v Orlických horách. Nad prudkým svahem říčního údolí vede lesem nad soutok modrá turistická značka. V okolí jsou patrné stopy řádění kůrovce v uplynulých letech a snahy o řešení této kalamity. Nad místem, kde se řeky setkávají, je odbočka směřující ze strmého svahu do údolí. Samotný soutok pod dominantní Plačtivou skalou je kouzelné místo. Ostatně jde také o častý cíl výletníků a koupajících.  Samotná skála v zimě za mrazivého počasí vytváří ledopády.

Pod soutokem je možné pod Plačtivou skalou pokračovat po proudu Zdobnice dál. Je potřeba upozornit na to, že zvládnutí neznačené stezky vyžaduje jistou míru obratnosti a odvahy. Platí to na samotném počátku, ale také na několika dalších místech, budeme-li směřovat ke zřícenině Pěčín. Několikrát bude nezbytné překonat popadané stromy, pohybovat se na úzké stezce nad vodou nebo přeskákat balvany v cestě. Poněkud náročnější je i cesta nahoru nad prudký sráz údolí zpět do Pěčína. Odměnou nám každopádně budou krásná místa a zakoutí, která zde bystře tekoucí horská řeka vytváří. V jarním měsících zářící živě zelenou barvou nového života.

Celou trasu výletu najdete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 − osm =