Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

OVAK: Chytré vodoměry pomáhají efektivněji hospodařit s vodou

Datum: 12.05.2022

OVAK_SM

SOVAK ČR se zaměřil na investiční projekty svých členů. Mezi ně patří i Ostravské vodárny a kanalizace. Firma mezi prvními v České republice zavedla dálkový odečet vody pomocí „Chytrých vodoměrů,“ které napomáhají zákazníkům společnosti efektivněji hospodařit s vodou a včas informovat o nestandardních spotřebách nebo únicích. Redakci vodarenstvi.cz zaujaly i výhody tohoto systému.

Výhodou je maximální přehled o aktuální spotřebě vody i za situace, kdy se náhle změní spotřebitelské chování, ale znamená i pohodlí pro zákazníka a rozšiřuje možnosti rychle kvantifikovat a odhalit úniky vody. Dnes je systémem pokryto přibližně 60 % vodoměrů, přes které protéká více než 80 % dodávané pitné vody.

Ostrava drží i tuzemské prvenství v použití metody čištění vodovodního potrubí směsí ledu a soli, jedná se o takzvaný „Ice Pigging.“ Technologie vznikala deset let ve Velké Británii za účasti Univerzity v Bristolu a princip spočívá v tom, že se do vodovodního potrubí natlačí směs složená z 95 % ledové tříště a z 5 % kuchyňské soli, průchod této směsi potrubím je více než 1 000x účinnější než běžný proplach.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × tři =