Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Uskupení Praha sobě chce prošetřit prodej pozemků u Džbánu

Datum: 26.02.2022

U_Dzbanu

Uskupení, které spoluvládne hlavnímu městu, žádá, aby se prošetřil prodej pozemků kolem vodní nádrže Džbán. Před 10 lety ho v dražbě ministerstva financí získala soukromá společnost s vazbami na ODS. Podle lídra strany Jana Čižinského se prodej Džbánu neřídil memorandem o převodu majetku státu na město, které podepsali tehdejší náměstek ministra Zdeněk Zajíček a pražská radní Alexandra Udženija, primátorem byl Bohuslav Svoboda (všichni ODS). Informovaly o tom Novinky.

„Dva čelní představitelé ODS se měli postarat, aby Praha získala maximum majetku z likvidovaných státních podniků na svém území. Namísto toho nechali jedny z nejcennějších pozemků prodat firmě svých spolustraníků v daňovém ráji. To je naprosto skandální,“ řekl Čižinský.

Novinky dále uvedly, že u jiných pozemků pražských státních podniků se pozemky městu převáděly zdarma. Pouze v případě Džbánu se konala dražba, a to s jediným zájemcem, firmou Molepo, mezi jejímiž konečnými vlastníky je nyní pražský politik ODS Vladimír Schmalz, tehdejší šéf magistrátního výboru územního rozvoje.

Čižinský proto zastupitelům navrhne, aby se po deseti letech od dražby prošetřilo, „proč byly koupaliště Džbán a cenné pozemky kolem něj vyjmuty ze schématu bezúplatného převodu mezi státem a městem“. Dále se také mají prošetřit likvidace podniků Pražské vodárny, Lesy hl. m. Prahy a Státní statek, které měl na starost stejný likvidátor Jiří Kunt jako Džbán, spadající pod podnik Pražská kanalizace a vodní toky.

Bývalá radní Udženija postrádá podklady o nestandardním prodeji pozemků. A to i při jednání výboru o internetové petici Nechte Šárku dýchat s asi 11,5 tisíce podpisů, kterou ke Džbánu spustili zelení z Prahy 6. „Vyzvali jsme petenty a na minulém zastupitelstvu i pana Čižinského, aby předložili relevantní dokumenty, což do dneška neučinili,“ řekla Českému rozhlasu Udženija. Prošetření prodeje pozemků je nicméně otevřená.

Kauzu kolem Džbánu před několika týdny oživila společnost Molepo, která uvedla, že koupaliště zůstane zavřené kvůli havarijnímu stavu. Zároveň se dožadovala možnosti poblíž Džbánu stavět, což vzbudilo rozhořčené reakce. Udženija také souhlasí s názorem Čižinského, že nejlepší by bylo získat pozemky u Džbánu do vlastnictví města. „Podařilo se nám prokázat, že proces měli pod kontrolou politici ODS, koupil to politik ODS, a myslím, že by se ODS měla snažit, aby Praha získala pozemky zpět,“ dodal Čižinský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 3 =