Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Bude se lounský pramen využívat ve zdravotnictví?

Datum: 30.01.2022

2621754-pramen

Nejhlubší léčivý pramen Luna, který vyvěrá v severočeských Lounech, by se nově mohl využívat i ve zdravotnictví. Radnice o tom jedná s ministerstvem zdravotnictví. Podle odborníků voda pomáhá například cévám. Ministerstvo by ale mělo rozhodnout až do konce roku 2023. Informovala o tom Česká televize.

„V roce 1963 se hledalo černé uhlí, a právě tady na Lounsku byly udělány asi tři vrty, v hloubce asi 1100 metrů byla objevena voda,“ uvedl historik Jaroslav Havrlant. Luna je nejhlubším vrtem v Česku, tryská z něj kolem patnácti litrů za minutu.

„My bychom se spíš orientovali na to, aby pramen splňoval všechny podmínky. Pokud tady bude konkrétní zájem nějakého soukromého subjektu, tak se pak domluvíme jako město s konkrétním poskytovatelem,“ uvedl starosta Loun Pavel Janda (Pro lepší Louny).

Účinky pramene chce využívat třeba místní chirurg Bořek Zasadil. Na své náklady je dokonce ochotný léčivý pramen přivést přímo do své ordinace. Podle něj má voda očistné účinky. „Samozřejmě ten hypertonický roztok a kysličník uhličitý, který má vliv na cévy a roztahuje je,“ doplnil Zasadil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 + dva =