Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Praha zahájila výstavbu Štvanické lávky

Datum: 18.01.2022

prah

V metropoli začalo budování nové lávky přes Vltavu, která propojí dynamicky se rozvíjející městské čtvrti Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice. Pět metrů široká konstrukce z unikátního ultra-vysokopevnostního betonu má vzniknout do jara 2023. Podle představitelů města se pěším a cyklistům výrazně usnadní přesun mezi oběma břehy a zlepší se i přístup do zeleně na Štvanici.

„Po našem nástupu do vedení hlavního města Prahy byla dopravní infrastruktura včetně většiny mostů v katastrofálním stavu, proto se od počátku stala její postupná obnova jednou z našich hlavních priorit. Kromě oprav stávajících mostů pracujeme také na mostech nových. Díky Štvanické lávce dojde k propojení pražských Holešovic a Karlína. Spojení dvou břehů Vltavy obyvatelé těchto čtvrtí potřebovali roky. Dojde také k faktickému propojení pomyslné stezky s tunelem na Vítkově, a tak se Žižkovákům otevře nová brána do města. Skvělé je, že získáme také nový bezbariérový přístup na ostrov Štvanice, který čeká celková proměna a stane se z něj nový park. Štvanická lávka bude strategická i pro cyklodopravu, protože propojí cyklostezky vedoucí podél řeky na obou březích,” uvedl primátor Zdeněk Hřib.

Stavba vyjde téměř na 300 milionů. Provede ji Skanska. „Nová lávka ve městě je fajn. Těším se, až se po lávce, která spojí Holešovice a Karlín, projdeme. Nadále pracujeme na revitalizaci Štvanice a také usilovně připravujeme vyhlášení soutěžního dialogu, ze kterého vzejde podoba nového Rohanského parku. Již letos by se na Rohanu mělo začít s hrubými terénními úpravami, které jeho vzniku předcházejí. Mám radost, že tato dvě velká rekreační území pro všechny uživatele propojíme právě novou Štvanickou lávkou,“ řekl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Pro Skansku je to velká výzva. „Je to pro nás unikátní technologická výzva, na které se podílejí naši nejlepší odborníci na stavbu mostů a využití speciálních betonů. Pevně věřím, že díky našim zkušenostem dokončíme stavbu včas a v požadované kvalitě tak, aby mohla sloužit co nejdřív,“ potvrdil za zhotovitele Michal Jurka, prezident Skanska Central Europe. Začne se přípravnými pracemi, skrývkou zeminy a zařízením staveniště. „První piloty začneme vrtat na Štvanici, postupně se přesuneme na karlínský a holešovický břeh a na jaře i do koryta Vltavy. U holešovické tržnice svedeme tramvajovou dopravu na jednu kolej a upravíme protipovodňové zábrany,“ doplnil projektový manažer Skanska Michal Kunc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × pět =