Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Unikátní dokument Budiž voda! vstupuje do kin

Datum: 23.11.2021

20211119-zde

Výjimečný celovečerní dokument „Budiž voda!“ mapuje vznik českého vynálezu, který má při téměř nulových nákladech získat i na nejsušších místech planety pitnou vodu a zakládat oázy v pouštích. Film, který produkuje společnost Bio Illusion, má premiéru 23. 11. 2021 a přijde do českých kin 25. 11. 2021.

Sběrný dokument o českém vynálezu s názvem S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource) popisuje události, které ovlivňují, mění a determinují českou účast na výstavě EXPO 2020. Film o dvouleté bitvě s okolnostmi představuje sedm odvážných českých vědců, kteří si vzali do hlavy, že vyrobí přístroj, jenž dokáže jako jediný získat vodu i z vyprahlého pouštního vzduchu. Výzkum a vývoj zařízení prováděli vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a z Ústavu techniky prostředí, Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Snímek mapuje sestavení S.A.W.E.R., jeho testování v laboratořích v Buštěhradě a posléze i v pouštních podmínkách Spojených arabských emirátů. Je zasazen do širších souvislostí problému s nedostatkem vody v mnoha oblastech světa. Český vynález získává ze suchého pouštního vzduchu vodu, kterou lze použít nejen k zavlažování rostlin pro produkci potravin, ale hlavně i jako vodu pitnou pro lidi i hospodářská zvířata. Jediné, co přitom S.A.W.E.R. k výrobě vody potřebuje je sluneční energie a vzduch.

PROTAGONISTÉ

ŠTÁB

  • Karel Žalud – režie
  • Prokop Souček – kamera
  • Ivan Horák – zvuk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 + 14 =