Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Odry připraveno na vánoční prodej ryb

Datum: 17.11.2021

1265-preview-1

Rybáři letos z Petrova rybníka u Krnova vylovili 55 tun kapra obecného, který bude připraven k prodeji v prodejnách Povodí Odry v Opavě, Žermanicích, Petrově rybníce a také pod hrází přehrady Kružberk. Dále si budou moci lidé zakoupit kružberského pstruha. Předvánoční prodej bude probíhat v obvyklých časech, prodejní doby jsou zveřejněny na internetových stránkách Povodí Odry.

„Letošní výlov Petrova rybníka byl poměrně úspěšný. Už na jaře jsme měli poměrně velkou rybí násadu. Ryby, i přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, narostly do tržní velikosti. Pravdou je, že nás stále více trápí rybí predátoři – vydra a kormorán. To se letos projevilo na násadových rybách, kterých je výrazně méně než v minulých letech. Ve srovnání s loňským rokem, kdy jsme vyprodukovali 60 tun ryb, se letos vylovilo 55 tun. Větší část z toho je připravena k prodeji. Kromě kapra nabízíme také amura, tolstolobika a lína,“ řekl vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička.

Novinkou je kružberský pstruh, chovaný v sádkách pod vodním dílem Kružberk. Jeho specifikum je odchov ve velice kvalitní vodě z vodárenské nádrže Kružberk. „Díky krmení prvotřídním krmivem a také skutečností, že z nádrže Kružberk se dostává do odchovných nádrží také přirozená potrava –  zooplankton, jedná se o rybu s opravdu výjimečným masem. Pokud je tento pstruh odchováván dále, označujeme ho již jako Kružberský lososový pstruh. Zbarvení masa, podobného lososu získává z krmiva obohaceného o přírodní pigment Astaxantin. Je to výtažek ze sladkovodních řas. Jedná se o silný antioxidant, a má tudíž velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Velikost prodávaných ryb je od 1 do 2,5 kilogramu. Výhodou je, že z nich lze upravit filety téměř bez kostí a ty pak mají širokou škálu kulinářského využití,“ doplnil Jedlička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × čtyři =