Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodárna Plzeň v unikátním výzkumu

Datum: 05.11.2021

Plzeň

Plzeňští vodohospodáři se s krajskou hygienickou stanicí zapojí do unikátního evropského projektu, který prozradí více o výskytu mutací a variant koronaviru v odpadních vodách. Celkem bude výzkum probíhat ve čtyřech tuzemských městech, kromě Plzně také v Praze, Brně a Ostravě. Informoval o tom Český rozhlas.

Informace o výskytu viru by mohly sloužit k rychlému přijímání různých hygienicko-epidemiologických opatření. Zkušenost z Itálie říká, že viry COVID-19 byly přítomny v odpadních vodách už v prosinci 2019, několik týdnů před prvními potvrzenými případy v zemi.

„Máme vytipovaných osm odběrných míst ve vybraných odpadních sběračích, kde budou odebírány vzorky odpadních vod. Místa jsme vybírali tak, aby byly zastoupeny školy, průmyslové oblasti, zdravotnická zařízení, obytné zóny, nebo vlastní nátok na čistírnu odpadních vod,“ upřesnila mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Podle ní jde o finančně a administrativně náročný proces a na západě Čech by měl odstartovat začátkem příštího roku.

„Čekáme společně s krajskou hygienickou stanicí na metodiku, kde by se upřesnil způsob výzkumu. Do projektu jsme byli přizváni krajskou hygienickou stanicí, je to s ohledem na průkazné výsledky výskytu covidu-19 v odpadních vodách dřív, než dojde k prokázání pozitivity u lidí klasickými testovacími metodami,“ řekla dále Veselá.

Závěrem upřesnila, jak bude výzkum probíhat: „Jedná se o takzvaný slévaný vzorek, kdy se do vzorkovače, který si můžeme představit jako bubínek s 24 oddělenými zásobníky, odebírá po celý den každou hodinu jeden vzorek. Vzorky budou uskladněny a krajská hygienická stanice je převeze do specializované laboratoře, kde se budou vyhodnocovat a provede se jejich důkladný rozbor,“ řekla Veselá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × 1 =