Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Čištění řek v Přírodním Parku Orlice

Datum: 22.10.2021

prirodni-park-cisteni-reky-orlice-reka-koryto-breh-odpadky-ddm-trebechovicepo-vodacisk060515-hk2_denik-630-16x9

Vyvrcholení ekologických aktivit Klubu dětí a mládeže Hradec Králové v letošním roce bylo uspořádání již 14. ročníku čištění řek v Přírodním parku Orlice, které se uskutečnilo v první polovině října.

Během víkendu byla vyčištěna řeka Divoká Orlice od Kostelce nad Orlicí do Hradec Králové-Malšovice a také Tichá Orlice z Nové Vsi do Albrechtic nad Orlicí, což představuje dohromady 67 kilometrů. Akce se zúčastnilo přes 225 dobrovolníků z řad dětí, dospívající mládeže a široké vodácké veřejnosti.

Z úseku čištěného koryta a přilehlých břehů řeky Orlice bylo odvezeno 2,3 tuny odpadu. Šlo hlavně o odstranění plastu všeho druhu, dále pak malé pneumatiky, kuchyňské nádobí, skla, běžky, kusy nábytku či kusů elektrospotřebičů, polystyrenu, koberce, jízdních kola, matrace nebo dětské hračky.

Přírodní park byl pro účely čištění rozdělen na úseky. Každý z nich měl vedle účastníků akce k dispozici lodě, pytle, rukavice a pracovní kovové háky s dřevěnou násadou, pomocí kterých se lovil z méně dostupných míst v korytě řeky odpad. Nasbíraný nepořádek se svážel v lodích na předem vytypovaná stanoviště podél řek. Ihned po skončení byl zajištěn odvoz nasbíraného odpadu do sběrných dvorů obchodní společnosti Hradecké služby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 3 =