Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Arnika: Spolana opět největším znečišťovatelem

Datum: 08.10.2021

spolana

Největším znečišťovatelem v Česku je už posedmé neratovická chemička Spolana. Množství látek nebezpečných pro vodní organismy se loni v zemi zvýšilo zhruba o dvě tuny, což je dáno zejména nárůstem přítomnosti zinku a jeho sloučenin z čistíren odpadních vod v Praze a Otrokovicích a těžkých kovů z huti Liberty v Ostravě. Uvedla to ekologická organizace Arnika na základě údajů, které čerpá z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ).

Spolana Neratovice podle Arniky vévodí žebříčku kvůli vypouštění karcinogenů při výrobě PVC (polyvinylchloridu) a dalších surovin pro výrobu plastů. Ekologická organizace zaznamenala loni také výrazný meziroční nárůst u vypouštěných rakovinotvorných látek či látek poškozujících hormonální systém.

Mezi největší znečišťovatele podle Arniky patří velké průmyslové podniky z Moravskoslezského, Středočeského, Ústeckého kraje a Vysočiny. Na znečištění vod se významně podílejí také kyanidy, které loni způsobily ekologickou katastrofu na řece Bečvě. Nejvíce jich vypustila čistírna odpadních vod v Ostravě, Deza je na čtvrtém místě s meziročním nárůstem přes 60 kilogramů kyanidů na 156,9 kilogramu.

Zdroj: idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − 4 =