Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Jak ušetřit na nákladech ohřevu vody na sídlišti a v bytovém domě?

Datum: 06.09.2021

rezava_voda

Krize způsobená pandemií COVID-19 učinila úspory obzvláště důležité v případě kondominií a správců nemovitostí. To se týká hlavně nákladů na ohřev vody a provoz vodního systému. Jak ekonomicky provozovat zařízení a ušetřit náklady za ohřev vody?

Odkud přicházejí problémy s teplou užitkovou vodou?

Při ohřevu horké vody se sráží sloučeniny železa a vápníku, které se ve formě „vodního kamene“ usazují na stěnách potrubí, ventilů, zařízení a instalací odpovědných za ohřev vody (výměníky, ohřívače). Někdy můžeme slyšet též výraz kotelní kámen. Rozpuštěné sloučeniny také způsobují fenomén špinavé horké vody a přispívají k postupnému zmenšování průřezů instalace a ucpávání trubek a vodorovných částí vodní instalace.

Nedostatek řádné průchodnosti vody vede k výrazným poklesům teploty a tlaku vody, což výrazně ovlivňuje náklady a účinnost ohřevu vody ve výměnících tepla. Odhaduje se, že 1 mm sedimentu je až 9% pokles účinnosti práce výměníku. Ke snížení účinnosti dochází bez ohledu na konstrukci nebo materiál, ze kterého byl výměník vyroben. V důsledku toho se výrazně zvyšují náklady na ohřev vody, což je zdrojem stížností obyvatel a problémem pro správce nemovitostí.

Nákladná výměna instalace

Tato situace vyžaduje nákladnou výměnu horizontálních sekcí, nebo dokonce celého systému teplé užitkové vody. Výměna instalace zahrnuje nejen vysoké náklady, ale také invazivní renovační práce, které jsou spojeny s mnoha obtížemi pro obyvatele. Ani komplexní výměna vodního systému nezaručuje, že se problém špinavé vody a zanesení potrubí a výměníků nevrátí.

Ekonomický provoz instalace

Aby byl problém trvale odstraněn, je nutné obnovit rovnováhu vody a uhličitanu vápenatého. A tím zabránit tvorbě usazenin, každodenní a automatickou profylaxí. Řešením je zařízení na úpravna vody EuroClean KEUV-TV, která slouží k nepřetržité filtraci sloučenin železa, zákalu a nerozpustných látek z teplé vody.

Úspora nákladů na ohřev vody

Instalace zařízení KEUV-TV chrání výměníky, ohřívače a rozvody teplé vody před tvorbou škodlivých usazenin a postupným zarůstáním. KEUV-TV zajišťuje průchodnost potrubí součástí systému a adekvátní tlak vody. Díky tomu výrazně prodlužuje životnost instalace, snižuje náklady na průběžnou údržbu a ohřev vody. To vše se promítá do velkých úspor v rozpočtech družstev a komunit a poplatků placených obyvateli.

1 zařízení až pro 1000 bytů

Díky mimořádné účinnosti KEUV-TV umožňuje instalace zařízení na jeden výměník tepla trvale zlepšit kvalitu vody a postarat se o stav instalace, a to i v rozsáhlých systémech pro několik stovek bytů. Z tohoto důvodu je KEUV-TV zvláště doporučována pro velká sídliště jako nejekonomičtější a nejefektivnější řešení úpravy vody.

Elektrolytická úpravna KEUV-TV slouží pro kontinuální filtraci sloučenin železa, zákalu a nerozpuštěných látek z teplé vody. KEUV-TV chrání výměníky, bojlery, rozvody teplé vody a veškerou další technologii před úsadami, čímž významně prodlužuje jejich životnost a snižuje náklady na jejich údržbu.

 

Zajímá vás více informací? https://euroclean.cz/uprava-teple-vody

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × 4 =