Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Mokřad v Beskydech pomůže zadržovat vodu

Datum: 29.08.2021

Foto_Radegast__Suchobijci_-uklidili-beskydský-mokřad-v-Čeladné_3

Do vyčištění cenného biotopu v Čeladné se pustily společně Pivovar Radegast a ČSOP Salamandr, vydatně pomohli i dobrovolníci. „Tentokrát to byla pro naše „suchobijce“ skutečně hořká výzva, protože v podolanském mokřadu to byla často práce v místech, kde sahala voda až po kolena,“ řekl Josef Jalůvka, manažer značky Radegast, která úklidové akce podporuje. 

Většina beskydských mokřadů se musí teprve obnovit. Jedná se zejména o vyřezání keřů a stromů a také o odstranění staré travní hmoty, která na mokřadech za roky bez péče nahromadila. „Poté mokřady pravidelně uklízíme, aby nezarostly a mohly zadržovat vodu v krajině. Jsou to takové ostrůvky uprostřed beskydských lesů a jako luční mokřady do lesnaté krajiny vnášejí pestrost,“ sdělil Vojtěch Bajer, předseda ČSOP Salamandr, která se o vybrané beskydské mokřady stará.

Pivovar Radegast investoval za posledních 12 let desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o 38 %. V posledních třech letech spotřebovává průměrně 2,54 hektolitru vody na výrobu 1 hektolitr piva. Podle svých slov se zařadil mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 2 =