Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Z pláží jezera Most zmizí balvany

Datum: 25.08.2021

ZDO860586_P202009110747101

Kritizované velké plážové kameny, na kterých je nepříjemná chůze, od jezera Most podle Deníku zmizí. Město již vyhlásilo veřejnou zakázku na úpravu břehové linie pláží, což zahrnuje dosypání dekorativního kameniva, takzvaného kačírku, o rozměrech 8 až 16 milimetrů. 

U jezera Most se malé kameny objeví v pruhu mezi okružní asfaltovou cestou a vstupem do vody. Podle Deníku budou i v mělčině. Zadání zakázky počítá s přesahem dvou metrů do vody. Své nabídky mohou firmy zasílat do 30. srpna, vyhraje nejlevnější návrh. Práce by měly trvat dva týdny. Jezero vzniklo v uplynulých letech zatopením jámy po těžbě hnědého uhlí.

V uplynulých měsících město chystalo řadu několik novinek, které povedou k vylepšení komfortu pro návštěvníky. K nejvýznamnějším krokům patří výstavba dvou stánků s terasou k posezení a výhledem na jezero a okolí. Návštěvníci zde najdou také zvláštní psí pláže. Pěší i cyklisté ocení 9 kilometrů dlouhý okruh. Na jižních svazích je 2,5 kilometru dlouhá naučná stezka o napouštění jezera.

Vodní plocha je dnes větší než Máchovo jezero a maximální hloubka dosahuje 75 metrů. S rozsáhlým zavodněním Mostecka počítá také nadgenerační rekultivační plán. Pro výrobu pitné vody slouží na Mostecku čtyři úpravny: Most-Velebudice, Bílý Potok, Meziboří a Janov. Pro úpravnu ve Velebudicích se využívají jako zdroje nádrže Nechranice a Přísečnice, pro úpravnu Bílý Potok to jsou přehrady Fláje a Bílý Potok, úpravna Meziboří je zásobována vodou z Flájí a úpravna Janov z nádrže Janov. Z veřejné sítě je zásobováno 97,5 % obyvatel Mostecka, u zbylých 2,5 % jde o pitnou vodu z lokálních zdrojů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet − osm =