Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Smlouva o splavnění Labe mezi Českem a Německem podepsána

Datum: 23.07.2021

20150612_103901 _DSC0546

Splavnění Labe podle ministerstva dopravy umožní provoz vodní dopravy a zlepší podmínky pro mezinárodní obchod i cestovní ruch v České republice. Smlouvu podepsal spolu s českým ministrem Karlem Havlíčkem jeho protějšek Andreas Scheuer, ministr dopravy a digitální infrastruktury Spolkové republiky Německo. 

„Labe je významnou evropskou řekou, za kterou nese Česká republika odpovědnost společně s Německem. Stručně řečeno: Dáme Labe do pořádku, 340 dní v roce bude možná plavba, cílem je splavnění od Pardubic do Hamburku do roku 2030,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček. Podle ministerstva v návazném úseku mezi Ústím nad Labem a Týncem nad Labem budou zajištěny stávající parametry vodní cesty s plavební hloubkou 230 centimetrů a současně v úseku mezi Týncem nad Labem a Pardubicemi opatření s cílem umožnit plavební hloubku 230 centimetrů až do cílového přístavu v Pardubicích.

Dále ministerstvo sdělilo, že je na německém úseku Labe současným cílem údržby hloubka plavební dráhy 140 centimetrů, což odpovídá německému strategickému dokumentu s názvem Celkový koncept Labe. „Kromě parametrů plavební dráhy na území České republiky a na území Spolkové republiky Německo, počítá dohoda se zřízením Společné komise, jejímž úkolem bude provádět monitorování parametrů plavební dráhy a navrhovat opatření k jejímu zlepšení,“ doplnil Havlíček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 + šest =