Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Česku hledá úniky vody japonský satelit

Datum: 01.05.2021

Satellite_with_logo

Vodárenské společnosti přecházejí na technologicky nejvyspělejší metodu vyhledávání poruch pomocí satelitní analýzy vodovodní sítě UTILIS. Ta využívá technologii japonského vesmírného programu JAXA, kterou vesmírné sondy hledají přítomnost vody na planetě Mars.

Družice ALOS-2 monitoruje zemský povrch z výšky 628 km pomocí mikrovlnného paprsku. Systém UTILIS pak data pomocí složitých vzorců přepočítá a zobrazí potenciální místa úniku vody ze sítě. Senzor na satelitu zachycuje vyslané radarové impulsy, které dokáží rozlišit typ vody, zda se jedná o povrchovou, odpadní či pitnou. Systém je funkční za každého počasí a radarové odrazy pronikají do hloubky až tří metrů i pod beton. Vyhodnocení snímků trvá v řádu jednotek dnů.

Máme za sebou pilotní projekt, který předčil naše očekávání. Snímkovali jsme území od Nového Města až po Pankrác, což představovalo zhruba pět set kilometrů vodovodní sítě. Systém označil 45 oblastí s potencionálním únikem pitné vody. Průzkumem označených oblastí bylo nalezeno 26 skrytých úniků vody. Ing. Petr Mrkos, generální ředitel společnosti PVK

Je to tak trochu sci-fi. Představa, že je možné z výšky 628 kilometrů něco dohledat 3 metry pod zemí, je na hranici chápání. Ale funguje to a už v těchto dnech máme vyzkoušené první dohledané poruchy. Pochopitelně máme s MORAVSKOU VODÁRENSKOU, a.s. spočítány modely a následně vysokou efektivitu projektu.Jakmile jsme se o tomto technologickém zázraku dozvěděli, okamžitě jsme projekt spustili. Financujeme jej ve spolupráci s MORAVSKOU VODÁRENSKOU, a. s. Omezení úniků vody má pro obě společnosti současně vysokou prioritu a satelitní vyhledávání je technologickou výzvou. V ČR jsme po Pražských vodovodech a kanalizacích druzí, kteří tuto technologii využívají. Ing. Svatopluk Březík, předseda představenstva VaK Zlín

Projekt je realizován prostřednictvím brněnské firmy Radeton (www.radeton.cz). Ta po skončení monitoringu vodovodní sítě předá detailní mapové výstupy a zajistí fyzické dohledání potenciální poruchy na místě s přesností na metr.

„Pilotní projekt VaK Břeclav zahájil v prosinci 2020, kdy jsme si nechali určit 30 míst s možnými úniky vody na cca 500 km vodovodní sítě v okrese Břeclav. Jen ve městě Břeclav bylo zjištěno 6 oblastí, které bylo potřeba dále prověřit běžnými metodami. V průběhu ledna 2021 bylo dohledáno a opraveno 5 úniků vody. Město Břeclav má celkem 110 km vodovodní sítě, díky využití satelitní technologie stačilo selektivně prověřit pouhých 800 m vodovodních řadů. Jen opravou těchto poruch se snížily ztráty vody odhadem o cca 3 l/s, což představuje 95.000 m3 vody za rok. Běžnými metodami se tyto úniky vody nedařilo dohledat.  Jen touto úsporou se nám celý pilotní projekt s výraznou rezervou zaplatil a to bylo prověřováno zatím pouze 10 určených oblastí. V průběhu února 2021 budeme dále prověřovat další satelitní technologií vytipované oblasti, následně si pilotní projekt vyhodnotíme.“ Milan Vojta MBA, M.A., předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav, a.s.

Nespornou výhodou tohoto systému je mnohonásobné zvýšení efektivity pátračských týmů. Na místo preventivního pátrání “naslepo” rovnou prověřují body určené satelitem. Tráví v terénu mnohonásobně méně času a nalézají až 5x více poruch. 

Hledáme další zájemce o pilotní projekty

Nyní máte možnost získat refundaci až 100% nákladů spojených s pilotním projektem. Vyzkoušejte na vzorku své sítě tuto novou technologii a v případě, že budete spokojeni a budete pokračovat, náklady na pilotní projekt vám budou v plné výši vráceny.

Zaregistrujte se do 30. 6. 2021 ve formuláři na stránce www.unikyvody.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + osmnáct =