Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zásadní vliv na kvalitu pitné vody má potrubí

Datum: 29.03.2021

FB-teplotni_roztaznost

Pouhá 2,5% z celkového množství vody, které tvoří povrch Země, jsou podle odborníků zásoby sladkovodních zdrojů, které se však díky klimatickým změnám stále snižují. Podíl pitné vody z těchto zásob pak činí pouze 0,3% a je tedy stále důležitější zachovat její kvalitu a omezit její úniky či plýtvání.  Kvalitu vody mimo jiné ovlivňuje i materiál vodovodních rozvodů. Jaké materiály vybírat a jakým se raději vyhnout? 

Ocel, měď nebo nerez – kov patří spíš historii

Kov byl v dřívějších dobách v oblasti vodovodních rozvodů bezesporu nejrozšířenějším materiálem. Nejčastěji se používala pozinkovaná ocel a měď. Pozinkovaná ocel se pro instalace už v dnešní době používá velmi zřídka, nevýhodou je totiž značná pracnost při montáži, složité spojování pomocí závitů, poměrně velké tlakové ztráty v rozvodech, a především usazování nečistot v potrubí, které negativně ovlivňuje kvalitu pitné vody. Díky nízké ceně a dobré protipožární vlastnosti se však potrubí z tohoto materiálu poměrně hojně používá pro vodu užitkovou a pro požární vodovody.

Úplně ideální z pohledu kvality pitné vody není ani měděné potrubí. Stejně jako potrubí z oceli je totiž náchylné na usazeniny. I proto se měď využívá zejména na rozvody topení. Oproti oceli nabízí snazší montáž a nižší tlakové ztráty, na druhou stranu se docela prodraží. 

Nejkvalitnější z kovových systémů jsou nesporně trubky nerezové. Splňují všechny požadavky, které jsou kladeny na zachování požadované kvality pitné vody, ale kvůli vysoké pořizovací ceně se pro vnitřní rozvody vody používají velmi zřídka. 

Populární se stává plast. A právem.

V případě vnitřních vodovodních instalací nahrazuje kov plast. Důvodů je hned několik: plastové rozvody mají nižší hmotnost, lze je jednoduše a rychle montovat, jsou odolné, mají dlouhou životnost, nedochází v nich k usazování nečistot, nemají žádný negativní vliv na kvalitu vody a splňují ty nejpřísnější hygienické normy.

Podobně jako v případě kovu je i v plastu poměrně velký výběr variant. Asi nejčastěji se využívá polyfúzně svařovaný systém z polypropylenu (PP-R, PP-RCT), k dispozici jsou jednovrstvé a však i vícevrstvé trubky, které přinášejí ještě větší tlakovou odolnost při vyšších teplotách, a tím bezpečnost a životnost. Dobrým příkladem takové trubky je Fiber Basalt Plus, která je vyztužená čedičovým vláknem.

V posledních pár letech se začal v oblasti plastových rozvodů prosazovat i materiál PP-RCT – polypropylen nové generace, který potrubí propůjčuje mimořádnou pevnost a odolnost. Díky jeho vlastnostem je možné pro stejné aplikace použít trubky se slabší tloušťkou stěny, než mají trubky z PP-R. Například trubky EVO, které v ČR vyrábí firma Wavin, nabízejí o 37 % větší průtočnost ve srovnání s trubkami předchozí generace, což umožňuje používat potrubí menších dimenzí a výrazně tak ušetřit nejen náklady, ale i životní prostředí.

Stop únikům vody a haváriím

Pro opravdu kvalitní a bezpečné rozvody jsou potřeba i správné tvarovky. Ty totiž mohou výrazně snížit možné úniky vody. Výběr v této oblasti je opravdu velký – tvarovky mohou být jak z moderních plastových materiálů, tak z kovu a mohou se spojovat různými metodami, například svařováním, lisováním nebo lepením. Skutečnou jistotu bezpečných spojů pak nabízí tvarovky Wavin K5 a M5 s unikátní funkcí „acoustic leak alert“. Při tlakové zkoušce vzduchem se nezalisované nebo nekvalitní spoje díky hlasitému pískotu okamžitě odhalí. Obavy z nežádoucího úniku pitné vody a zatopení kuchyně nebo koupelny jsou tak zbytečné.

Wavin K5 jsou vyrobené z vysoce odolného plastu polyfenylsulfonu (PPSU), k jehož základním vlastnostem patří vysoká odolnost a pevnost i při vysokých teplotách a odolnost vůči čistidlům a jiným chemikáliím. Tvarovky z PPSU jsou odolné proti nárazu a vyznačují se vysokou tuhostí v širokém rozsahu teplot. Vykazují také vysokou rozměrovou stabilitu. 

Wavin M5 je řada lisovacích tvarovek, jejichž tělo je vyrobeno z kvalitní mosazi. Tvarovky jsou opatřeny nerezovým lisovacím límcem, a dále jsou vybaveny průhledným kroužkem, pomocí

kterého lze před zalisováním bezpečně zkontrolovat zásuvnou hloubku trubky. Těsnění je zajištěno pomocí dvou speciálních O-kroužků. Těla tvarovek mají inovovaný šestihranný průřez, který kladně ovlivňuje nasouvací síly, což usnadňuje práci instalatéra. Všechny tvarovky systému Wavin M5 mají také větší vnitřní průměr, což výrazně snižuje tlakovou ztrátu, a tím příznivě ovlivňuje hydraulické vlastnosti celého systému. 

Jeden komentář k “Zásadní vliv na kvalitu pitné vody má potrubí

  1. Veronika napsal:

    Plast je možná populární, ale když si pak člověk zjistí, že může voda obsahovat nějaké mikroplasty, tak je s jejich používáním také hodně opatrný. Je fajn, že dnes existují filtrační konvice, které řadu nečistot zachytí. My jednu takovou máme doma a voda je z ní opravdu o poznání chutnější. Také jsem se v jednom článku na https://leakshare.org/ dočetla, že objevili nějaké bakteriální biofilmy, které prý dokáží mikroplasty z vody vychytat, což je také dobrá zpráva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 3 =