Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Jak vybrat čerpadlo na zalévání

Datum: 24.03.2021

dum-a-zahrada-sigmona-cerpadlo-jx-100-prp-si-2112[1]

Čerpadlo na zalévání je užitečný pomocník pro každého majitele zahrady, zahrádky, sadu, nebo třeba chaty a chalupy.  Najde si ale i jiné využití. Čerpadlo je důležité pro jakoukoli manipulaci s vodou. Nemusí totiž sloužit jen k zavlažování, ale pomůže i s odčerpáváním, k údržbě jezírek, bazénu atd.  Jak a podle čeho vybrat čerpadlo na zalévání? Na co se zaměřit?

Podle kterých parametrů vybírat?

Soustřeďte se nejprve na výtlak a průtok. Výtlak znázorňuje hodnotu výšky, do které dokáže čerpadlo vodu vytlačit. Povrchová čerpadla mají výtlak měřený od čerpadla vzhůru, ponorná čerpadla pak mají výtlak měřený od hladiny kapaliny, ve které jsou potopena. Ztrátu výtlaku způsobuje i hadice, obecně se uvádí, že každých 10 m hadice snižuje hodnotu výtlaku o 1 m.

Průtok je objem vody, kterou dokáže čerpadlo přečerpat za daný časový úsek. Průtok klesá s výškou umístění čerpadla i vzdáleností, kam putuje tekutina. Pro zalévání jsou vhodná čerpadla s vyšším výtlakem i průtokem, aby byl i na výstupu z hadice zajištěn dostatečný tlak. S výpočtem vám pomůže třeba tato kalkulačka.

 

 

 

Typy zahradních čerpadel

  • Odstředivé ponorné čerpadlo – patří mezi nejběžnější druhy, protože umí zajistit dostatečné přečerpání velkého množství vody v krátkém časovém úseku. Hodí se pro zalévání, čištění kalu, odčerpávání vody, čištění jezírek, bazénů i vrtů. Navíc je jednoduché. Nevýhodou bývá nižší výtlak, který se nehodí k čerpání vody z velké hloubky.
  • Vibrační čerpadlo – má optimálně vysoký výtlak i na desítky metrů. Hodí se k čerpání vody z hloubky, díky nižšímu průtoku je vhodné pro dlouhodobé i méně intenzivní zalévání. Jé ovšem citlivější na nečistoty a vyžadují neustálé potopení ve vodě.
  • Ponorné vřetenové čerpadlo – zajišťuje zalévání nebo provoz domácího vodovodního systému i z velmi hlubokých studní a vrtů. Za stálého ponoření poskytuje skutečně velký tlak i průtok.
  • Povrchové čerpadlo – se hodí k vybavení menší zahradní nebo domácí vodárny. Toto čerpadlo je velmi efektivní, má dostatečný výtlak i průtok. Jedná se o ideální volbu do zavlažovacího systému. Ovšem není vhodné pro sání vody z extrémní hloubky – perfektní je do 8 m.

Pro výběr vhodného čerpadla je tedy nutné znát i zdroj vody (studně, nádrž apod.), její hloubku a to, zda její hladina může třeba vlivem počasí kolísat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − 1 =