Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zlínský senátor Goláň: Město by mělo vyměnit vedení vodáren

Datum: 18.03.2021

95VaK-1920px-1

Zlín by měl podle senátora Tomáše Goláně vyměnit vedení vodáren a žalobou se domáhat toho, aby se Vodovody a kanalizace Zlín vrátily z rukou Veolie městům a obcím. Tématem se zabývala Mladá fronta Dnes.

Společnost VaK Zlín provozuje společnost Moravská vodárenská, která je součástí skupiny Veolia, také na základě rozhodnutí valné hromady z roku 2004, která rozhodla o prodeji části podniku. Podle soudu však byl neplatný, připomíná Mladá fronta Dnes. Dále také na smlouvu o prodeji navázal dodatek o pronájmu, který by podle Goláně bylo třeba rovněž soudně napadnout, aby byl zrušen.

Goláň se domnívá, že by měl svoji pozici opustit také předseda představenstva vodáren Svatopluk Březík. Ten podle Mladé fronty Dnes nechce návrhy na své odvolání komentovat. Město se snaží s Moravskou vodárenskou vyjednat dohodu, která by podle primátora Jiřího Korce mohla být na stole v letošním roce. Změnám není nakloněný ani předseda dozorčí rady vodáren a poslanec Marek Novák.

„Už několik let pracujeme na exit plánu, jak se rozejít s Veolií, aby to nestálo občany ani korunu. Kdybychom teď odešli, museli bychom jí platit náhradu škody. To by šlo z peněz vodáren, takže by se musely omezit investice, nebo zdražit voda,” uvedl před časem Novák. Smlouvu, díky které Moravská vodárenská infrastrukturu provozuje, již napadly u soudu Otrokovice a Fryšták.

Podzimní referendum

Současně s krajskými a senátními volbami se také ve Zlíně na podzim 2020 konalo referendum o vodárnách. Většina hlasujících se v něm vyslovila, že chce, aby již město při spravování vodáren s firmou Moravská vodárenská, jež je součástí nadnárodního koncernu Veolia, nepokračovalo.

Otázka v referendu zněla: „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská?“. Do referenda se zapojilo 38,3 procenta voličů. Platnost hlasování tak byla splněna.

„Můžeme tedy říci, že referendum je platné, pro odpověď ano, pro kterou hlasovalo 80,3 procenta voličů, čímž je to celkově necelých 18 900 osob. Za sebe mohu pouze říct, že mne tento výsledek nepřekvapil. Počítal jsem s tím, že pokud bude dostatečný výsledek hlasů, tak že referendum tímto způsobem dopadne,“ komentoval výsledek referenda primátor Jiří Korec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 18 =