Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Evropská komise se chce více zaměřit na nepřímé vypouštění průmyslových odpadních vod

Datum: 28.02.2021

evropska_komise

Evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius odpovídal 24. února 2020 na dotazy europoslanců, mezi které se zařadila i Henna Virkkunen (finská MEP – poslanecký klub Evropské lidové strany).

Dotaz směřoval na revize textů poměrně letité směrnice o čištění městských odpadních vod 91/271/EHS a směrnice o průmyslových emisích. Sinkevičius uvedl, že největším problémem je v současnosti nepřímé vypouštění průmyslových odpadních vod do veřejné kanalizace. Zde chce Evropská komise využít právě revize textů směrnic a v doporučení pro odpovědné národní autority vytvořit rámec pro zásadní snížení vnosu znečištění nebezpečnými či nebezpečnými závadnými látkami.

Dále uvedl, že toto problematické rozhraní průmyslových a městských odpadních vod bylo identifikováno jako jedna z největších mezer („gap“) při poslední veřejné konzultaci k revizi směrnice 91/271/EHS s tím, že současný stav může mít pro některé typy průmyslových odpadních vod sekundární vliv na odtok z komunálních čistíren odpadních vod a produkované čistírenské kaly. Snížení problematických vnosů znečištění tak zajistí i lepší využití právě produkovaných kalů. Evropská komise nyní pracuje na úpravě textů, které budou adresovat tento problém.

Autor: Ondřej Beneš, technický a obchodní ředitel VODA CZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 1 =