Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Úbytek vody kvůli Turówu

Datum: 18.02.2021

Dul-Turow

Deník Právo uvedl, že bude Liberecký kraj požadovat po státu, aby učinil kroky vedoucí k ochraně obyvatel příhraniční vesnice Uhelná na Liberecku, která na českém území leží nejblíže k polskému hnědouhelnému dolu Turów.

Liberecký kraj disponuje studií České geologické služby, která poukazuje na to, že v oblasti Uhelné dochází vlivem polské těžby k ohrožení zdroje pitné vody. Voda tam ubývá velmi výrazně, a to i v obdobích bohatých na srážky, takže je zřejmé, že příčinou úbytku nejsou klimatické změny, řekl Václav Židek (piráti), krajský radní pro životní prostředí. Hejtmanství nyní chce s vodárenskými společnostmi, působícími na Liberecku, připravit vyhodnocení a upřesnění dosud získaných dat.

Dále bude také kraj žádat vytvoření mezinárodní komise, jež by se měla zabývat právě porovnáváním dat získaných ze všech prováděných měření. Cílem je, aby se změny neřešily jednou za deset let, ale průběžně, sdělil dále Židek. Kraj chce rovněž s Poláky založit fond, z něhož by se financovala opatření na zadržování vody v místech ohrožených polskou těžbou. Průzkum ČGS podle Práva monitoroval tři území, a to Hrádeckou pánev s vodním zdrojem Uhelná, horní povodí Václavického a Vítkovského potoka a Frýdlantský výběžek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 4 =