Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda z Berounky do Velkého boleveckého rybníka

Datum: 16.02.2021

Bolevecky_rybnik

Město Plzeň uvedlo, že Velký bolevecký rybník, v němž kvůli suchu minulých let znatelně ubylo vody, bude doplňován upravenou vodou z Berounky. Úprava říční vody na požadované parametry se uskuteční v nově vybudované úpravně ve stávajícím areálu čistírny odpadních vod v Jateční ulici. Poté se bude odtud přečerpávat do Velkého boleveckého rybníka. Projekt schválili radní města.

Aktuálně je zdrojem vody pro Bolevecký rybník především Bolevecký potok, který však rybník nedokáže dostatečně naplnit. Město proto rozhodlo k jeho doplnění vodou z jiných zdrojů. „Navrženy a prozkoumávány byly tři možnosti. Uvažovalo se o vodě čerpané z nově provedených vrtů v areálu stávající čistírny, dále o upravené vodě z blízké Berounky a třetí možností bylo doplnění rybníka přečištěnou vodou z čistírny. Jako nejvhodnější se ukázalo dotovat rybník vodou z Berounky,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář, podle kterého investice do tohoto projektu představuje zhruba 30 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu, rybník by se mohl začít doplňovat vodou z Berounky v druhé polovině roku 2022.

„I když rok 2020 již nebyl považován za suchý, docházelo k dalšímu poklesu hladiny. Je tedy evidentní, že nádrž má spojitost s hladinou podzemní vody. Ta v minulých letech klesla na velmi nízkou úroveň a v loňském roce nebyla saturována,“ upřesnil technický náměstek. V rybníku ubylo 600 tisíc metrů krychlových vody. Vodu z Berounky začali zkoumat odborníci na podzim 2020 a zjistili, že voda by byla po úpravě pro dotaci rybníka vhodná. Jak dále sdělilo město, v závěrečné fázi koncem letošního ledna byl ukončen i průzkum vhodnosti přečištěné vody z čistírny. Bylo však zjištěno, že obsahuje velké množství nerozpuštěných i rozpuštěných látek a chemické složení neodpovídá požadovanému výstupu.

„Na doplnění vody z Berounky máme i předběžný příslib správce vodního toku, tedy Povodí Vltavy, odebírat vodu v množství do 20 litrů za sekundu výjimkou nízkých vodních stavů. Předpokládáme odběr v profilu řeky nad čistírnou a možnost čerpání 270 dnů v roce. Při množství 20 litrů za sekundu by se měsíční načerpané množství mělo pohybovat kolem 52 tisíc metrů krychlových, což by znamenalo vzdutí hladiny o zhruba 11 centimetrů,“ doplnil náměstek Michal Vozobule.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − osmnáct =