Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

VaK Zlín: Spotřeba pitné vody poklesla

Datum: 09.02.2021

zlinsky-kraj

Společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín loni zaznamenala pokles poptávky po pitné vodě u velkoodběratelů, tedy firem, které zásobuje. Podobná situace panovala ve firmách i v případě odvedené odpadní vody. U domácností společnost očekává ve srovnání s rokem 2019 mírný nárůst. Na základě informací Svatopluka Březíka z VaK Zlín pro ČTK o tom informoval portál Naše voda.

Za poklesem stojí to, že některé společnosti v regionu musely vlivem pandemie nemoci COVID-19 omezit, nebo dokonce pozastavit výrobu. Mnoho z nich také nařizovalo zaměstnancům práci z domova. Jak uvedl dále portál Naše voda, loni VaK Zlín zaznamenaly u pitné vody dodané firmám meziroční pokles na o 5,3 procenta. U odvedené odpadní vody byl pokles o více než 4 procenta.

U domácností ještě vodohospodáři nemají k dispozici přesné údaje o množství dodané pitné vody a odvedené odpadní vody. „Očekáváme ale, že mírný nárůst v jednotkách procent u domácností bude,” uvedl Březík. Celkově VaK Zlín očekává, že množství dodané pitné vody a odvedené odpadní vody z firem a domácností bude za loňský rok ve srovnání s rokem 2019 o něco nižší, doplnil Březík.

Odběratelé v oblasti působnosti zlínských vodáren platí od nového roku 90,47 korun za kubík vody. Jak zdůraznili vodohospodáři, významnou položkou představují prostředky na nákup surové vody a náklady na obnovu a rozvoj sítí, což umožňuje udržovat kvalitní infrastrukturu vodovodů a kanalizací, zdrojů, úpraven a čistíren a dalších technologií v dobrém a dlouhodobě provozuschopném stavu, který je zárukou zásobování obyvatel pitnou vodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × jedna =