Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

160 milionů do vodárenství na Novojičínsku

Datum: 18.01.2021

COV-Novy_Jicin

Mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt informoval, že 70 milionů korun bude směřovat do vodovodů, 66 milionů do kanalizací a čistíren a 24 milionů si vyžádá páteřní systém pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravský oblastní vodovod. Dále bude také dokončeno rozšíření čistírny odpadních vod pro Bílovec a Velké Albrechtice, stejně jako výstavba dosazovací nádrže v čistírenském provozu v Kopřivnici.

Připravuje se i sanace vodojemu Salaš a významnou technologickou modernizací projdou úpravna vody v Klokočůvku a odkyselovací stanice v Jakubčovicích nad Odrou, odkud jsou kromě této obce zásobovány blízké Heřmánky.

V souvislosti s Ostravským oblastním vodovodem vodohospodáři dokončí komplexní modernizaci vodojemu v kopřivnické části Mniší, která byla zahájena loni a vyžádá si 11 milionů korun. „Slouží k akumulaci pitné vody ze zdroje Kazničov pojmenovaného podle stejnojmenného vrcholu v Hukvaldské oboře, který zásobuje lokality Mniší a Vlčovice. Důvodem investice je špatný technický stav částečně historického vodojemu,“ sdělil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

V Jakubčovicích nad Odrou bude zahájena rekonstrukce technologie odkyselovací stanice s náklady přesahujícími devět milionů korun a za osm milionů bude modernizována a opravena stavební i technologická část úpravny vody v Klokočůvku. Dále je také v nevyhovujícím stavu například zařízení pro čerpání pitné vody do vodojemu ve Spálově na náhorní plošině Oderských vrchů. Více než 23 milionů si rovněž vyžádá sanace vodojemu Salaš nad Bernarticemi nad Odrou s kapacitou 2 x 1500 metrů krychlových sloužícího k zásobování části Nového Jičína (výše položená zástavba a například nemocnice), Kunína, Šenova, Starého Jičína a dalších lokalit.

„Dokončena bude například rekonstrukce vodovodních řadů v ulicích Masarykova, Fučíkova a Kostelní v Odrách. Ta byla zahájena v roce 2019 a celkem si vyžádá téměř 15 milionů korun. Vodovodní řady vyměníme také v Novém Jičíně v ulicích K Nemocnici, kde si stavba vyžádá pět a půl milionu korun, nebo v ulici U Jičínky, kde proinvestujeme zhruba tři miliony korun. Dokončíme také sanaci vodojemů ve Fulneku a Bílově,“ nastínil další plánované akce ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Významné modernizace sítě pro zefektivnění dodávek pitné vody proběhnou v Odrách za 12 milionů a v Příboře za 5 milionů.

Dokončení nádrže v kopřivnickém čistírenském provozu si vyžádá 39 milionů korun. Pozornost SmVaK Ostrava se zaměří i na intenzifikaci čistírny odpadních vod pro město Bílovec a Velké Albrechtice. Rekonstrukce kanalizační sítě pak čeká i několik ulic v Novém Jičíně, modernizace kanalizační stoky se nevyhne dvěma ulicím ve Frenštátě a sanací rovněž projde kanalizace v Odrách v Mendelově ulici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 2 =