Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Mikulčice na Hodonínsku se dočkají vlastního vrtu

Datum: 13.01.2021

1csleft_2_big

Už více než čtyři roky čekají lidé v Mikulčicích na Hodonínsku na vodu z vlastního kvalitního a vydatného zdroje, o který v roce 2016 přišli kvůli znečištění chemikáliemi. Informoval o tom Brněnský deník.

Letos by se v Mikulčicích měli konečně dočkat své vody, která nahradí tu ze skupinového vodovodu. „Vše potřebné máme pro nový vrt vyřízené. Připravujeme výběrové řízení pro firmy, které jej zvládnou vyvrtat a vystrojit. Jde totiž o poměrně hluboký vrt, téměř 250 metrů. Vrtání bude poměrně náročně, od toho se odráží cena, zapotřebí bude drahý materiál a kvůli okolním jemnozrným pískům i speciální filtry,” vysvětlil místostarosta téměř dvoutisícových Mikulčic Jan Vlašic. Do obecního vodovodu by měly proudit čtyři litry vody za vteřinu.

Více než půl miliardy do boje proti suchu na jižní Moravě

Na tiskové on-line konferenci to uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL). Kraj si nechal k problematice vypracovat studii. Ta má zahrnovat všechny dosavadní dokumenty a opatření týkající se sucha, hospodaření s povrchovou vodou, zadržování vody v krajině, protierozních opatření či zásobování pitnou vodou v kraji.

Podle Zámečníka dává ucelený přehled o tom, jaké kroky je potřeba udělat na jižní Moravě v souvislosti s globálními klimatickými změnami. Kraj má proti suchu bojovat prostřednictvím více než 40 projektů. Zámečník uvedl, že jsou připravené, čeká se na vypsání dotačních titulů, které by pomohly s jejich financováním. Podle hejtmana Jana Grolicha kraj v rozpočtu počítá se zvýšením prostředků na boj proti sucha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − deset =