Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Protipovodňová opatření na Svratce za 1,3 miliardy korun

Datum: 07.12.2020

svratka-nabrezi-revitalizace-protipovodnova-opatreni-lavka-vizualizace_denik-630-16x9

Opatření města Brna se dotknou tříkilometrového úseku od koupaliště Riviéra až po viadukt v Uhelné ulici. Jak uvedl náměstek Petr Hladík, součástí je vybudování stezek, cyklostezek a zpřístupnění koryta lidem. Na práce, které začnou na jaře a skončí na podzim 2023, bude Brno chtít získat většinovou dotaci.

„Opatření by především měla chránit osoby a jejich majetek před povodněmi, přímo se týkají téměř 6000 lidí. Cílem je revitalizace toku v délce přes tři kilometry a zatraktivnění jeho okolí,“ uvedl Hladík a dále řekl, že se území zároveň uvolní pro další rozvoj, protože zástavba a plochy v blízkosti Svratky jsou teď výrazně limitovány její záplavovou zónou. Akce se bude týkat levého i pravého břehu Svratky.

„Součástí zakázky je kromě úpravy koryta a výstavby hrází také vybudování cyklostezek, pěšin nebo kolonády, výsadba dřevin a zajištění protipovodňové ochrany kanalizace a přeložek inženýrských sítí. Významnou částí je také rekonstrukce kmenové stoky a vodovodu,“ vyjmenoval Hladík. Cena zakázky je skoro 1,3 miliardy korun, město chce získat dotaci až ve výši 940 milionů. Samo by se pak na akci podílelo více než 300 miliony.

Foto: Vizualizace autor: Prof. Ing. arch. Ivan Ruller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva + 7 =