Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK Ostrava: Miliarda korun do infrastruktury v roce 2021

Datum: 27.11.2020

SmVaK_Ostrava-HQ Husova-ulice-Opava

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava investují v příštím roce do obnovy, modernizace a rozvoje úpraven pitné vody, vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod rekordní částku v historii své působnosti. Jak uvedl mluvčí Marek Síbrt, více než 310 milionů korun zamíří do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod a více než 275 milionů do vodovodních sítí.

Dalších 140 milionů si pak vyžádá páteřní výrobní a distribuční systém pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravský oblastní vodovod. Celkem bude investováno 740 milionů korun. Dalších 243 milionů v příštím roce zamíří do oprav.

„V případě páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody – Ostravského oblastního vodovodu – bude dokončena modernizace strojně-technologického zařízení největší beskydské úpravny vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, stejně jako rekonstrukce přivaděče Chlebovice – Staříč – Bělá. Zásadní rekonstrukce největší beskydské úpravny vody probíhá od roku 2018, vyžádá si celkem 130 milionů korun. V roce 2021 budou dokončeny práce posunuté v časovém harmonogramu kvůli epidemiologické situaci a z ní vyplývajících opatření a omezení,“ vysvětlil Marek Síbrt.

Náklady u přivaděče dosáhnou 146 milionů, stavba, která byla zahájena loni, bude dokončena v roce 2021. Dále také bude rekonstruována technologická a stavební část Úpravny vody Klokočůvek v Oderských vrších, nebo technologie odkyselovací stanice v Jakubčovicích nad Odrou za 13 milionů korun, která bude dokončena v roce 2022. Více něž 15 milionů bude také potřeba investovat do největší úpravny vody SmVaK Ostrava v Podhradí u Vítkova.

„Významně investovat budeme také do vodovodních sítí ve větších sídlech – centrech jednotlivých mikroregionů, ale i menších obcích v kraji. Například v Karviné za více než 26 milionů korun zrekonstruujeme vodovodní řady v ulicích Máchova, Ostravská, Alšova, Husova a Na Bělidle. Ve městě proběhne několik dalších stavebních akcí v modernizaci infrastruktury pro dodávky pitné vody. V Českém Těšíně zahájíme patnáctimilionovou investice do systému dodávek pitné vody na Hlavní Třídě a v ulicích Viaduktová, Sokola Tůmy nebo Ostravská. Patnáct milionů korun si vyžádá výměna vodovodních řadů v havířovské části Šumbark. Za patnáct milionů korun vyměníme například vodovodní řad v kopřivnické části Mniší, za 12 milionů pak v Odrách v ulicích Ke Koupališti, Zahradní a Hranická,“ řekl dále technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý.

Dále se také budou vodovodní řady opravovat či měnit v Třinci, Vratimově, Petřvaldu, Bohumíně, Těrlicku, Fulneku, Novém Jičíně, Příboře, Opavě a řadě dalších měst a obcí. Mnoho vodojemů rovněž projde sanací. V karvinské části Fryštát bude za 18 milionů korun modernizován kanalizační sběrač, v Opavě se zase chystá rekonstrukce kanalizace v náměstí Svobody a v sadech Svobody za více než 13,5 milionu korun. Investice do kanalizací čekají i Nový Jičín, Vítkov, Odry nebo Havířov. V příštím roce se také počítá s dokončením čistírny odpadních vod pro Bílovec a Velké Albrechtice, které bylo zahájeno letos a vyžádá si 60 milionů korun.

Alokovaná částka pro příští rok je tak ještě o 100 milionů vyšší, než pro rok 2020. Letos vodohospodáři ze Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava do modernizace a rozvoje infrastruktury vloží 900 milionů korun. Doposud se jedná vůbec o nejvyšší investovanou částku nejvýznamnější vodohospodářské společnosti v Moravskoslezském kraji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + 7 =