Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zvýšení kapacity vodojemu v Kurdějově

Datum: 22.11.2020

cerpaci-stanice-ve-vodojemu-bosonohy

Kurdějov na Břeclavsku je další z obcí v Jihomoravském kraji, která plánuje zkapacitnit vodojem. Ten stávají je na hraně svých možností. V případě, že by se zde stavěly další domy, byla by situace podle starosty Jaroslava Matýška neúnosná. Informoval o tom Deník.

„Teď se ostatní postupně připojují a v odběrových špičkách je to s dostatkem vody opravdu na hraně,” řekl Matýšek. Podzemní voda už podle něj není tak kvalitní, takže se většina lidí napojí na tu městskou vodu a užívají ji třeba na vaření. „Zahrádky si ještě zalévají vodou ze studní. Dotace potřebujeme, z rozpočtu bychom to neutáhli,” konstatoval starosta Kurdějova. Například v Pernštejnském Jestřabí na Brněnsku chtějí postavit nový vodovod. Pro obec je to priorita.

„Jižní Morava je jednou z nejohroženějších oblastí suchem u nás. Tento fenomén negativně ovlivňuje řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch,“ sdělil loni tehdejší hejtman Bohumil Šimek. Ministr životního prostředí Richard Brabec na cestě po Jihomoravském kraji na začátku léta 2019 oznámil uvolnění 2,5 miliardy korun z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, které poslouží ke zmírnění negativních dopadů sucha.

Ilustrační foto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × dva =