Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ústavní zakotvení ochrany vody?

Datum: 18.11.2020

Olešná-1

Sněmovna dala šanci ústavnímu zakotvení ochrany vody a případně půdy stejně jako práva na pitnou vodu. V prvním čtení podpořila tři poslanecké návrhy. Dále je posoudí výbory i ústavní komise dolní komory.

Ve Sněmovně leží také čtvrtý poslanecký návrh, který zpracovalo ministerstvo zemědělství. Ministr Miroslav Toman (ČSSD) totiž pokládá za vhodné, aby se ve výborech diskutovalo i o něm. V návrhu je zakotveno právo lidí na pitnou vodu za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek a ochrana vodních zdrojů je prohlášena za veřejný zájem. Návrh by také zakázal prodej státní, obecní nebo krajské infrastruktury určené pro hromadné zásobování obyvatel pitnou vodou do soukromých rukou.

Hnutí STAN navrhlo vložit právo obyvatel na pitnou vodu do Listiny základních práv a svobod, která by měla také stanovit, že vodní zdroje jsou ve veřejném užívání a spravuje je stát. Lidovci by chtěli ústavně prosadit důraz na potřebu šetrného využívání vodních zdrojů a půdy. Návrh na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství předložila rovněž KSČM, podle které by v ústavě mělo být stanoveno, že voda, jakož i ostatní přírodní zdroje a přírodní bohatství, je ve vlastnictví České republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deset − sedm =