Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ostrava: Fatální vliv D-O-L na podzemní vody

Datum: 15.11.2020

ostrava

Zastupitelé města jsou proti plánu na vybudování vodního koridoru Dunaj – Odra – Labe. Dále také zdůraznili, že by měla stavba fatální důsledek na podzemní vody. Premiérovi Andreji Babišovi adresovali dopis.

Realizací záměru dojde podle ostravských zastupitelů k přímému ovlivnění zdrojů hromadného zásobování pitnou vodou na území města Ostravy, zejména prameniště Nová Ves – Dubí, ale i dalších. Vzhledem k charakteru těchto zdrojů, závislých bezprostředně na režimu řeky Odry, by s vysokou pravděpodobností došlo k jejich zániku, uvedli zastupitelé.

Zahloubení kanálu a následná hladina podzemní vody by také podle nich znamenala problém pro zakládání staveb, mohla by totiž narušit statiku současných budov. Převedení řeky Odry do kanálu a jeho následný sklon by pak znamenaly, že vody v řece bude méně a bude se kazit.

Autory studie Kanálu D-O-L podezřívají policisté z korupce

Národní centrála proti organizovanému zločinu podezřívá z manipulací zakázek sdružení firem Aquatis a Sweco Hydroprojekt, které je autorem studie proveditelnosti stavby kanálu Dunaj−Odra−Labe. Když vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na začátku října schvalovala část stavby kanálu Dunaj−Odra−Labe, rozhodovala se také na základě závěrů studie proveditelnosti, uvedly Hospodářské noviny.

Ta vychází obřímu projektu prosazovanému prezidentem Milošem Zemanem vstříc a přes protesty expertů stavbu díla, které má stát 600 miliard korun, doporučuje. Hlavním autorem klíčové analýzy je sdružení Aquatis a Sweco Hydroprojekt. Obě dvě dle zjištění Aktuálně.cz a HN policie podezřívá z manipulací zakázek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 2 =