Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Významná ochrana před velkou vodou na Uherskobrodsku

Datum: 11.11.2020

03c207a5bbe28ce5fbbb5b968980ff05

Před velkou vodou chrání okolí Uherského Brodu nádrže a mokřady. Svoji roli opět potvrdily při vydatných deštích v polovině října. Uherský Brod díky nim nebyl ohrožen. Upozornil na to České rozhlas.

Po deštích v polovině října by bez nádrží a mokřadů hrozilo zatopení níže položených míst na Uherskobrodsku. Město Uherský Brod je vybudovalo během posledních deseti letech v okolí Olšavy a potoka Nivnička. Nádrže také chrání i obce podél toku Olšavy a Moravy, jako například Strážnice nebo Břeclav.

Podle Jiřího Barčíka z odboru životního prostředí v Uherském Brodě jsou důležité právě z hlediska životního prostředí. Původní vykopané drobné tůňky se díky srážkám podle něj zaplnily a vznikl pravý mokřad. „Velký efekt to má hlavně pro část obojživelníků, konkrétně v této lokalitě pro vzácnou a ohroženou kuňku žlutobřichou a kuňku ohnivou,“ doplnil Barčík.

Další protipovodňová ochrana města je v současnosti v rukou Povodí Moravy. Stavba podle vodohospodářů zahrnuje dva kilometry dlouhou ochrannou linii, čerpací stanice a hradidlové šachty. „Vlastní protipovodňová linie bude složena z ochranných zídek v délce 1400 metrů a zemní hráze v délce 600 metrů. Tato linie bude sloužit k přímému zabránění rozlivů povodňových průtoků do chráněného území. Uzávěrové šachty a hradidlové komory zabrání zpětnému natékání vod Olšavy kanalizační sítí do chráněného území,“ vysvětlil v září podobu protipovodňových opatření generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Účelem čerpacích stanic bude podle vodohospodářů odčerpávání vod z chráněného území v dobách povodňových stavů, kdy musí dojít k uzavření hradidlových komor. Protipovodňový projekt ochrání území města o rozloze 350 hektarů. „Práce jsme zahájili na jaře letošního roku. Příprava stavby i samotná realizace probíhá bez komplikací. V současné době probíhají práce na ochranných zídkách a jejich založení v celém úseku stavby,“ doplnil Gargulák.

Dokončení akce je naplánováno na říjen 2022 a celkové náklady jsou vyčísleny na 137 milionů. Stavba, na které se finančně podílí město Uherský Brod, Zlínský kraj a Povodí Moravy, je financována z programu ministerstva zemědělství Podpora prevence před povodněmi IV.

Foto: Tomáš Fránek (Český rozhlas)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 + dva =