Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Významná česká stopa: Energo-Pro spustila vodní elektrárny v Turecku

Datum: 08.11.2020

6637230_

Energetická skupina Energo-Pro získala povolení pro zahájení provozu dvou vodních elektráren Karakurt a Alpaslan 2 v Turecku. Elektrárny společnost připojila do sítě a zahájila jejich komerční provoz. Energo-Pro o tom informovalo s tím, že investice přesahuje 800 milionů dolarů.

Karakurt bude mít instalované tři turbíny s celkovým výkonem 99,5 MW. První už je nainstalována, další dvě budou spuštěny v listopadu a v prosinci. Alpaslan 2 má čtyři turbíny s celkovým výkonem 280 MW. První je nainstalovaná, zbývající tři budou spuštěny v prosinci a v únoru.

Společnost Energo-Pro již v Turecku kromě přehrady proinvestovala zhruba 25 miliard. Země stále častěji sází na domácí zdroje energie, včetně těch vodních. Mnoho investorů od vstupu do země odrazuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Energo-Pro se sídlem v Praze je provozovatelem vodních elektráren ve střední a východní Evropě. Zabývá se také distribucí a prodejem elektřiny. Její součástí je také slovinský výrobce vodních turbín Litostroj Power a česká společnost ČKD Blansko Engineering. Ta se specializuje na výzkum stejně jako na konstrukční a projekční činnost.

Více informací a fotogalerii, včetně videí najdete také zde. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + 17 =