Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ukončí zápach z cukrovarny čistírna odpadních vod?

Datum: 05.11.2020

unnamed

Krajský úřad Olomouckého kraje schválil záměr pro stavbu čistírny odpadních vod a eliminaci zápachu kalových nádrží v Litovelské cukrovarně. Na tu dlouhodobě tlačí vedení i obyvatelé města. Před dvěma lety dokonce situace vyeskalovala natolik, že exstarosta Zdeněk Potužák vybídl k uspořádání protestu v podobě lidského řetězu před startem nové řepné kampaně. Informoval o tom Deník.

Pokud získá firma Litovelská cukrovarna povolení včas, mohlo by se začít stavět na jaře příštího roku. Realizace také závisí na finančních možnostech cukrovaru. V současnosti firma zaznamenává klesající poptávku po cukru. Podle podniku je nyní nejdůležitější, aby se uskutečnila výstavba reaktoru, čímž by se zabránilo vzniku zápachu. Ředitel Litovelské cukrovarny Václav Řehák sdělil, že jakmile bude mít společnost potřebný souhlas, podnikne další kroky k uskutečnění stavby. Náklady přesáhnou 70 milionů.

Cukrovar Litovel byl založen v roce 1871 jako rolnický akciový cukrovar a od počátku sehrával důležitou úlohu v hospodářském a politickém životě města. Je situován na Hané, která má jedny z nejlepších podmínek pro pěstování cukrové řepy v České republice. Cukrovka se v této oblasti pěstuje téměř 150 let a je součástí tradičního osevního postupu. V současnosti cukrovar zpracovává 280–300 tisíc tun cukrové řepy dodávané okolními pěstiteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedmnáct − čtrnáct =