Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

NCOZ vyšetřuje Aquatis a Sweco Hydroprojekt

Datum: 25.10.2020

Aquatis

Národní centrála proti organizovanému zločinu podezřívá z manipulací zakázek sdružení firem Aquatis a Sweco Hydroprojekt, které je autorem studie proveditelnosti stavby vodního kanálu Dunaj−Odra−Labe. Podle detektivů se společnosti účastnily pletich v soutěžích na tendry týkající se právě velkých vodních děl − například protipovodňových opatření. Dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nechtělo případ jakkoliv komentovat. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Vláda 5. října schválila přípravy první části vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe na Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi. Při analýze se stát primárně zaměřuje na propojení Dunaje s Odrou, Labe zůstává v rezervě. Úsek by měl podle plánu začínat v ostravské části Svinov a dále pokračovat k polským hranicím, kde by se měl napojit na polskou část vedoucí až k městu Koźle.

Co to pro českou stranu znamená? Vybudování sedmi silničních a jednoho železničního mostu, dvou plavebních komor a přístavu ve Svinově. Na stavbu úseku ze Svinova k hranicím s Polskem bude potřeba 15 miliard korun a dalších 29 miliard bude stát polská část koridoru do Koźle. Počítá se také s turistickým využitím a snazším přístupem regionálního průmyslu na evropské a světové trhy. Ostravský primátor Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (oba za ANO) proti záměru vystupují. Vláda je svým krokem překvapila, projekt je podle nich zastaralý, zbytečný a ohrožuje přírodní bohatství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 3 =