Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vysočina reaguje na nedávné povodně i sucha

Datum: 19.10.2020

Vír-2

Kraj Vysočina prostřednictvím dotací reaguje na povodně a letní sucha v oblasti vodního hospodářství. Peníze pomohly například v obcích Budíkov, Daňkovice, Domamil nebo Těchobuz. Informoval o tom Jihlavský Deník.

„Celkem bylo podpořeno v oblasti ochrany před povodněmi nebo suchem třiapadesát projektů s celkovými náklady 11,6 milionu korun a krajskou podporou 5,9 milionu korun,” uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Ke snížení negativních účinků povodní i sucha pomáhají vodní nádrže – Vír, Mostiště, Hubenov, Nová Říše a Švihov. „Bohužel také v bezprostředním okolí těchto vodárenských nádrží jsou masově napadány lesní porosty kůrovcem, což může do budoucna přinést problémy se zhoršující se kvalitou vody,” dodal Martin Hyský.

S kůrovcem pomáhá na Vysočině také internetová aplikace

Systém Evidence kůrovce je v ostrém provozu více než dva roky a aktivně ho využívají desítky lesních hospodářů, zadávaná data pak sdílejí on-line s městy a krajem. Aplikaci vyvinul krajský odbor informatiky a přístup do ní mají jen vybraní uživatelé. Podle lesníků patří Vysočina k oblastem, které jsou kůrovcem postiženy nejvíce. Situaci navíc zhoršuje vyšší podíl smrků a mnoho drobných majitelů lesů. Státu patří 39 procent.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct + sedmnáct =