Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

KB poskytne Mariánským Horám a Hulvákům stomilionový úvěr

Datum: 13.10.2020

Old_tram

Vedení radnice Mariánských Hor a Hulvák v Ostravě se podařilo získat investiční úvěr ve výši 100 milionů korun. Obvodu jej podle Deníku poskytne Komerční banka, která nabídla nejvýhodnější podmínky, tedy nejnižší úrokové i neúrokové náklady.

Jak uvedl dále Deník, obvod bude peníze čerpat postupně, v letošním roce 10 milionů korun a v následujících třech letech každý rok vždy 30 milionů korun. Prostředky budou zejména směřovat na opravy obecních bytových domů v obvodu, především rozvodů vody a elektřiny, na výměny oken či zateplení budov.

„V minulých letech se vedení obvodu snažilo držet nájemné na velmi dostupné úrovni. Dlouhodobě rozhodně neodpovídalo komerční výši, cena byla spíše na úrovni sociálního bydlení. V takovém případě však není reálné vybírat dostatek prostředků na rekonstrukce domů. Zároveň by nebylo fér zvýšit výrazně nájemné v domě, jehož stav vyžaduje generální opravu,“ uvedl starosta Patrik Hujdus.

V domech jsou podle představitelů obvodu zastaralé centrální rozvody elektřiny, zanesené, v některých případech ještě pozinkované rozvody vody, kde se pak kvůli špatnému tlaku voda špatně dostává do vyšších pater, a řada dalších problémů, které nejsou patrné na první pohled. Opravy není možné dlouhodobě odkládat.

“Při sestavování rozpočtu se vždy přihlíží prioritně k rozvoji obvodu, to znamená, že vždy je třeba souběžně řešit opravy komunikací či potřeby škol, a tak do oprav bytového fondu putovala vždy pouze poměrná část, která byla v dané chvíli možná. Tímto tempem bychom domy opravovali dalších dvacet let. Úvěrem celý mechanismus zrychlíme, domy opravíme hned a zvýšíme komfort bydlení. Vybrané nájemné pak může putovat na splátky úvěru,“ vysvětlil Patrik Hujdus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × 1 =