Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Kolíně řeší tvrdost vody

Datum: 25.09.2020

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Věčný boj. I tak by se dala charakterizovat situace s tvrdou vodou ve středočeském Kolíně. Město hledá dlouhodobě způsoby, jak ji upravit tak, aby byla pro odběratele měkčí. Ve hře bylo například filtrování přes reverzní osmózu a nanofiltry. To se však ukázalo jako příliš nákladné řešení. Navíc u procesu vznikala odpadní voda. Místo toho funguje propoj vodojemů. Informoval o tom Kolínský deník.

„Investice pomocí nanofiltrů by vycházela na 35 milionů korun, roční provoz by potom vyšel každoročně na tři až čtyři miliony korun,” uvedl kolínský starosta Michael Kašpar. Podle něj by tak voda musela zdražit o šest korun za kubík. „Navíc by šlo 10 až 15 procent odpadní vody zpátky do Labe, což v současné době, kdy podzemní vody není nadbytek, nebylo ideální,” zmínil další problém starosta.

Jako účinný se ukazuje propoj vodojemů. Vodojemy s tvrdou vodou čeká podle Deníku míšení s vodojemy s měkčí vodou. Výsledek je, že v lokalitách, kde se tvrdost vody pohybovala okolo 6,5 až 7 mmol na litr, což je výrazně tvrdá voda, se teď pohybuje v rozmezí 3 až 3,35 mmol na litr. Tyto propoje vyšly na zhruba pět milionů korun, uvedl Deník. „Nevzniká tam žádná odpadní voda, ani nebude mít toto řešení vliv na cenu vody. Investice byla plně hrazena z nájemného vodohospodářské infrastruktury,” doplnil Kašpar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět + 9 =