Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Polsku bojují proti uzavření dolu Turów

Datum: 22.06.2020

Dul-Turow

V Polsku sbírají podpisy pod petici, v níž kritizují kroky české strany žádající zastavení těžby v dolu Turów. Poláci se odvolávají na to, že by uzavřením dolu přišly o práci tisíce lidí. Petici chtějí předat předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Informoval o tom portál iuhli.cz.

Petice koluje mezi obyvateli okresů Zgorzelec, Bolesławiec a Lubań. Petiční archy lze nalézt na radnicích, v kostelech, podpisy na ulicích sbírají i skauti. „Uzavřením komplexu Turów by nastala sociální katastrofa. Nezaměstnanost by v regionu stoupla nad 15 000 osob profesně spojených s dolem nebo elektrárnou. Když v to započítáme i rodiny těchto zaměstnanců, bylo by ohroženo kolem 60 000 osob. To nelze dopustit. Přechod na jiné energetické zdroje se musí provádět jak s úctou k životnímu prostředí, tak s úctou k lidem a jejich pracovním místům,“ citoval deník MF Dnes polskou europoslankyni Annu Zalewskou.

Elektřina vyrobená v Turówu představuje 8 procent veškeré vyrobené energie v Polsku. V přepočtu jde asi o tři miliony domácností, informoval dále portál iuhli.cz. „Splňujeme unijní směrnice o ochraně životního prostředí, uzpůsobujeme naše elektrárny a doly stále přísnějším normám, podnikáme na základě legálně udělené licence a veškeré naše aktivity jsou zákonné. Zrušení těžby uhlí není možné z technických, ekonomických ani sociálních důvodů. Navíc požadavek české strany na zrušení licence s cílem uzavřít Turów do deseti let je neopodstatněný. Zvlášť, když v našem sousedství, tedy v Česku a hlavně v Německu, jsou v provozu podstatně rozsáhlejší doly hnědého uhlí,“ sdělil Wojciech Dąbrowski, předseda představenstva PGE.

Sousední Liberecký kraj se obává zejména o ztráty podzemní vody na Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku. „Mrzí mě, že se PGE rozhodla iniciovat tuto petici. Ale je jasné, že se brání. Právě se dostavěl nový blok elektrárny, který stál spoustu peněz, takže je jasné, že se budou snažit o co nejdelší možnou těžbu. Stejně tak lze pochopit obavy o ztrátu pracovních míst. Samozřejmě, právo podepsat petici má každý. Ale my pořád čekáme ze strany PGE na seriózní jednání, a toho se nám, bohužel, pořád nedostává,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 12 =