Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Změkčení vody – nejoblíbenější je princip iontové výměny

Datum: 15.06.2020

zmekceni_vody1

Příliš tvrdá voda je problémem v domácnosti i v průmyslu. Vodní kámen, který se z ní vlivem zvýšené teploty sráží, ohrožuje životnost potrubí, průmyslových zařízení i domácích spotřebičů. Existuje sice několik způsobů jejího změkčení, avšak jednoznačně vítězí princip iontové výměny.

Jak poznat tvrdou vodu

Empiricky každý poznal, že v tvrdé vodě se hůře rozpouští mýdlo. Méně pění i prací prášky. Na prádle mohou vznikat skvrny právě od špatně rozpuštěných pracích prostředků, kterých je také potřeba zvýšené množství, nebo od iontů, jež patří k dalším složkám vodního kamene – železa a manganu. 

Všeobecně známé důsledky tvrdé vody – usazování vodního kamene. 

Topné spirály hlavně varných konvic pak pokrývá bílá vrstva minerálů a nečistoty se usazují i kolem vodovodních baterií a na sanitárních zařízeních.

Existují komerční testery na kapkové bázi nebo jako testovací proužky pro vyhodnocení tvrdosti vody v domácnosti. Určení tvrdosti vody bývá i součástí rozšířeného rozboru vody. Tvrdost se definuje jako obsah vápníku a hořčíku, což jsou nejčastější minerály, které za tvrdou vodou stojí. 

Orientační hodnoty pro různé typy pitné vody

VodaKoncentrace Ca2+ a Mg2+ v mmol/l
Velmi tvrdá> 3,76
Tvrdá2,51 – 3,75
Středně tvrdá1,26 – 2,5
Měkká0,7 – 1,25
Velmi měkká< 0,7

Iontová výměna – spolehlivé řešení pro tvrdou vodu

Ideální metoda změkčení vody je taková, která je měřitelná, přesná a reprodukovatelná. A tyto nároky jednoznačně splňují přístroje pro úpravu vody pro domácnost i průmysl na bázi iontové výměny s katexovými filtry. Ochrání topná tělesa bojlerů, praček i topných spirál domácích spotřebičů. Instalace je jednoduchá a obsluha spočívá pouze v doplňování regeneračního roztoku v tabletách.

Znázornění principu iontové výměny

Pro vodu, která slouží jako pitná se určité procento minerálů ponechává ze zdravotních důvodů. U vody průmyslové je možné odstranit pomocí iontové výměny veškeré minerály až na nulové množství. Mezi další metody změkčení vody se používá přídavek změkčovadel nebo reverzní osmóza, avšak katexová výměna je nejúčelnější a nejjednodušší. Reverzní osmóza z vody odstraní i zdraví nezbytné minerály a voda se pak stává nepitnou. Reverzní osmóza nachází uplatnění v průmyslu.

Pro domácnosti a menší provozy se nejlépe hodí kombinované úpravny vody, které kromě odstranění tvrdé vody filtrují i železo, mangan, amonné ionty nebo organické látky. Právě amonné ionty a organické látky způsobují i růst nežádoucích baktérií, a proto jsou tato zařízení účinnější a hned několikrát a předčí jakoukoliv jinou technologii.

Jak funguje iontová (katexová) výměna

Principem katexu je záměna iontů. Jeho cílem je odstranit kationty Ca2+ a Mg2+ z vody.

Iontová výměna se provádí pomocí přístrojů iontoměničů v sodíkovém cyklu. Iontoměniče obsahují speciální druh pryskyřice. Kysele reagující pryskyřice se v iontoměniči nachází v silné vrstvě ve formě zrn s velkým aktivním povrchem. Tvrdá voda touto vrstvou prochází, vápenaté a hořečnaté kationty jsou zachycovány a do vody se uvolňuje sodík. Po nasycení se náplň regeneruje tabletovanou solí, což je jediná údržba, kterou přístroj vyžaduje. Jinak je provoz maximálně automatický. Pouze po dobu regenerace je proces úpravy vody přerušený. Řešením je paralelní zapojení dvou změkčovačů, aby dodávka upravené vody byla kontinuální.

Příklad – Změkčovače vody EuroClean AquaSoftener

Magnetická úprava vody – pozor na šarlatány

Někteří prodejci nabízejí kroužky, jejichž magnetické pole údajně změkčuje protékající vodu. Uvádějí, že principem je změna struktury vápenatých a hořečnatých usazenin. 

Prodejci přístroj velebí, vyzdvihují jeho bezobslužnost, ačkoliv zařízení samo je velmi jednoduché a dle odborníků i předražené – je tvořeno jen oním magnetickým kroužkem, který se usazuje poblíž vodoměru.

Toto zařízení možná předvádí skvělé výsledky v laboratoři, ale nepodaří se ho instalovat do jiného prostředí. Dlouhodobým testováním se také zjistilo, že každý jednotlivý přístroj pracoval za různých podmínek odlišně. Sporné je také odstranění již vzniklého usazeného vodního kamene. I například na tvorbu rzi nemá zařízení žádný vliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedm + 5 =