Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Během prvního týdne povodní v roce 2013 bylo zasaženo 700 obcí a měst

Datum: 10.06.2020

b4fbafb57e5a327087b535797ac5778f

V noci z 1. na 2. června 2013 překročily řeky na téměř padesáti místech České republiky třetí povodňový stupeň a byl vyhlášen stav ohrožení. Vláda následně vyhlásila nouzový stav pro celé území Čech kromě Pardubického a Karlovarského kraje. Poté začala platit povodňová bdělost i pro Jihlavsko, Znojemsko a okresy na severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Kvůli povodním svolal začátkem června premiér Petr Nečas mimořádné jednání vlády. Během prvních dnů si velká voda vyžádala osm obětí. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že je připraven předložit novelu zákona o státním rozpočtu a uvolnit potřebné finanční prostředky na opravu škod po povodních. V té době plánoval stát kvůli záplavám z rozpočtu vyhradit 7,3 miliardy korun a zažádat o příspěvek z evropského Fondu solidarity.

Záplavy na mnoha místech přerušily dopravu a dodávky elektřiny, uzavřely také více než 150 úseků silnic. Voda blokovala i více než 15 železničních tratí, zejména ve Středočeském a Jihočeském kraji. V Praze pak voda částečně uzavřela provoz metra. Dramatická byla situace v metropoli večer 3. června, kdy se na hlavní město začala valit vlna z Vltavské kaskády. Druhý den ráno Vltava kulminovala. Průtok vody se zvedl téměř na dvě třetiny stavu z povodní roku 2002. Kritické chvilky prožila i pražská zoologická zahrada. Všechna zvířata se však podařila dostat do bezpečí.

Poté byla situace mimořádně vážná na severu Čech. Labe zde kulminovalo na úrovni 10,7 metru. Od 6. června platila výstraha před povodněmi už jen pro Jihočeský, Středočeský a Ústecký kraj a Prahu. Extrémně ohrožena zůstávala řeka Kamenice v Hřensku.

Podle informací hasičů velká voda během prvního týdne zasáhla 700 obcí a měst. Škody byly odhadovány na desítky miliard korun. Ministerstvo financí rozhodlo o odpuštění postiženým lidem části nebo celé daně z příjmu. Pojišťovny evidovaly asi 10 000 pojistných událostí.

Foto: blesk.cz (Záplavy poblíž Veltrus, Středočeský kraj)

Zdroj: aktualne.cz, blesk.cz, idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet − 17 =