Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Domácí čistička jako skládačka. Sestavte si STMH svépomocí

Datum: 01.06.2020

img20150806121722

Díky jednoduché konstrukci domovní čistírny STMH zvládne její instalaci každý šikovný kutil vlastními silami. Stačí dodržovat pár jednoduchých tipů, aby zařízení fungovalo bez chyb, a práce půjde od ruky raz dva. 

​Systém STMH je velmi jednoduchý. Skládá se z jímky a dvou půlkoulí, které zajišťují stabilní recyklaci vody ve třech krocích bez hluku a zápachu. Díky tomu výkop základů a samotná montáž zaberou většinou pouhý den.


Na hloubce záleží

Pro uložení sestavy do země se nabízí dvě varianty. Záleží, zda nátokové potrubí z objektu je v hloubce větší než 70cm nebo do 70cm. Pokud nad, sestava nádrže a čistírny musí být při obsypu zasýpána odlehčovacím zásypem. V každém případě se řídíme přesným popisem v technické dokumentaci.

Podle podkladů stanovíme šířku a délku výkopu a nezapomeneme zaměřit hloubku od nivelety nátoku odpadní roury z domku. Ze dna výkopu odstraníme ostré kameny a vyrovnáme vrstvou písku o síle zhruba 15 cm.

Pro usazení je vhodný bagr

Bez bagru se zřejmě neobejdeme a nádrže instalujeme opatrně zavěšené na lanech bagru. Před instalací akumulační nádrže zkontrolujeme, že nátok a odtok jsou na správné straně. Pak můžeme pomalu součásti spustit. Žádný díl přitom nesmí být připevněný za napouštěcí a vypouštěcí roury, které by se mohly tíhou nádrží poškodit.

Pamatujme, aby propojovací potrubí mezi odtokem z objektu a nátokem do nádrže mělo spád 2 – 3 %. Vše se doladí až po usazení pomocí vodováhy.


​Nádrže a objekt propojí potrubí

K propojení budeme potřebovat potrubí KG DN110 a HT DN50. V první řadě napojíme nátok z domu do předřazené jímky. Před uložením do výkopu musíme opatřit nátok z jímky do nádrže samotné čistírny norným kolenem, které zabrání nátoku pevných částic. Poté napojíme odpadní trubku, která slouží pro přesun vratného kalu z nádrže čističky zpět do předřazené jímky. Trubku umístíme co nejdále od odtoku z jímky.

Jakmile jsou nádrže propojené, začneme výkop zasypávat zeminou a zároveň plnit nádrže vodou. Hladinu udržujeme tak, aby přesahovala úroveň zeminy kolem nádrže. Stabilizované rezervoáry zasypeme postupně směsí písku. Každou vrstvu o síle 10 cm důkladně proléváme vodou, aby se materiál kolem nádob co nejlépe spojil a přilnul.


Dmychadlo na konec

Elektrické zařízení nainstalujeme na místě maximálně do 15 metrů od čističky, kde bude chráněno před deštěm nebo jinou nepřízní počasí. Poté se propojí dvěma hadicemi k provzdušňování čističky a pro přesun vratného kalu.

Jak se říká, dvakrát měř a jednou řež. Před finálním zásypem proto zkontrolujeme, že celý systém skutečně funguje. Platí to především pro provzdušňování, otáčení biodisku a kalování do předražené nádrže.


Pro šikovné svépomocníky nebude postup nic složitého. Stačí jen při montáži postupovat podle pokynů a čistírna odpadních vod STMH vám bude sloužit dlouhá léta a bez poruch. Pokud byste si přesto nebyli něčím jistí, pozvěte si zkušeného konzultanta. Naši odborníci z Hellstein vám rádi poradí!

Detailnější postup montáže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 − jedenáct =