Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Moravy dokončuje obnovu vodní nádrže Hrabišín

Datum: 20.05.2020

2020-05-20-obnova Vd Hrabišín

Povodí Moravy, s. p. dokončuje rekonstrukci a těžbu sedimentů z vodní nádrže Hrabišín na Šumpersku. Práce vedly k obnovení všech funkcí nádrže a vytvořili v krajině hodnotný biologický i estetický prvek. Roční práce si vyžádaly náklady 14 mil. Kč. 

V roce 2019 Povodí Moravy, s. p. zahájilo celkovou obnovu vodní nádrže Hrabišín. Před zahájením stavebních prací byla nádrž vypuštěna, aby mohla začít těžba sedimentů a postupná rekonstrukce hráze a funkčních objektů. Průměrná tloušťka sedimentů, které bylo z nádrže potřeba odstranit, činila půl metru.

„Obnova nádrže spočívala v odtěžení asi 7 400 m3 sedimentů a komplexní rekonstrukci návodního líce hráze, výpustného zařízení, bezpečnostního přelivu a drenážního systému. Na všech površích stávajících objektů jsme provedli sanace a současně s tím jsme provedli i tlakovou injektáž trhlin v konstrukcích za účelem zamezení průsaku vody,“ popisuje práce generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. 

Postupem času bylo dno nádrže průběžně zanášeno sedimenty, čímž došlo k výraznému omezení kapacity pro zadržování vody. Odbahnění tak vedlo ke zvýšení retenční schopnosti nádrže udržet vodu v krajině. Rekonstrukce funkčních částí pak prodlouží životnost vodního díla o řadu let.

„Po dokončení a napuštění vodní nádrže dosáhneme významného posílení biodiverzity, nádrž bude představovat významný prvek ekologické stability krajiny, umožní lépe hospodařit s povrchovou vodou a posílí retenci vody v krajině. Důležitou funkcí tohoto vodního díla je i zajištění minimálního zůstatkového průtoku v potoce pod nádrží a celkové zlepšení odtokových poměrů. V době prudkých dešťů dokáže vodní nádrž zachytit v závislosti na naplněnosti nádrže až 33 tisíc kubíků vody. To je významné množství, se kterým se dá v době sucha nadlepšovat průtok pod vodní nádrží. Dojde také ke zpomalení odtoku povrchové vody z povodí a v neposlední řadě zvýšení estetické přitažlivosti celé lokality,“ popisuje přínos realizovaných prací Gargulák. 

Obnova malých vodních nádrží je pro vodohospodáře mimořádně důležitá,  protože  hrají  významnou roli v příslušné lokalitě obzvlášť  v období  sucha, kdy dokáží krátkodobě vylepšovat vodní bilance v menších tocích, aby nevysychaly. Mimo to nádrž po napuštění poskytne útočiště mokřadním a bažinným společenstvům a vhodné podmínky pro hnízdění ptactva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − šest =