Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

ČEVAK: Hydranty neslouží k napouštění bazénů

Datum: 14.05.2020

Hydrant

Hydranty může použít jen provozovatel vodovodní sítě a hasiči v případě požáru. Zejména v jarním a letním období, kdy lidé začínají napouštět zahradní bazény, se zvyšují případy jejich zneužití. Za to jim však hrozí vysoká pokuta. Informovala o tom společnost ČEVAK.

„Při napouštění bazénů platí základní pravidlo. Lidé by měli odběr předem oznámit na bezplatnou linku společnosti 800 120 112, kde jim poradí s možnými alternativami, jak bazén napustit, případně předají kontakt na příslušného provozního pracovníka,“ upozornila mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Podle vodohospodářů hydrant slouží jako součást vodovodní sítě pro její plnění a odkalování. Pokud se stane porucha nebo havárie, mohou je využít také k naplnění cisteren pro dovoz pitné vody. Dále využívají hydranty hasiči jako zdroj vody při hašení požárů. Pouze v tomto případě se na hasiče nevztahuje povinnost platit vodné a stočné. Žádný jiný způsob manipulace bez vědomí provozovatele není možný.

„Pokud by k neoprávněné manipulaci se zařízením vodovodu nebo kanalizace došlo, hrozí dle výše uvedeného zákona pokuta jak právnickým, tak fyzickým osobám. Kromě toho jim ještě může vodoprávní úřad uložit pokutu za neoprávněný odběr, a to až do stejné výše, tedy 50 tisíc korun. Provozovatel, je navíc oprávněn odebranou pitnou vodu zpětně vyúčtovat a může uložit smluvní pokutu až do výše 10 tisíc korun,“ zdůraznila Kramářová.

Vodohospodáři rovněž vyzývají majitele bazénů, aby vodu dopouštěli mimo špičku a pomalu. „Domovní bazén, který se bude doplňovat prostřednictvím vodovodní přípojky, doporučujeme napouštět pomalu a mimo období špičkové spotřeby vody. Tím se předejde k zakalení vody způsobené zvýšenou rychlostí proudění pitné vody v potrubí a problémům s dodávkou vody,“ řekl například provozní ředitel SVAS Pavel Pobříslo.

Pobříslo dále sdělil, že dobrým měřítkem optimální rychlosti vody při napouštění bazénu je takový průtok, který napustí desetilitrové vědro za více než tři minuty. „Dalším problémem spojeným s napouštěním bazénů pomocí přípojky ve špičce může být v některých lokalitách pokles tlaku ve vodovodním řadu, který se negativně projeví u dalších odběratelů,“ doplnil Pobříslo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × dva =